Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.06.10

Az euró finanszírozó devizává válik… A közös deviza gyengült az amerikai dollárral és a legtöbb fő devizával szemben, mivel az eurozóna alacsony kamatlábai a devizaárfolyamok alacsony szintű volatilitásával együtt fellendítették a keresletet a magasabb hozamú befektetési eszközök iránt. A VIX index közel áll historikusan legalacsonyabb szintjeihez, miközben a CVIX (a devizák VIX indexe) minden idők legalacsonyabb szintjére csökkent (5,51).

 

IronFX napi elemzés:

Az EUR gyengült, mivel az alacsony szintű volatilitás kedvez a carry trade ügyleteknek
 • Az eurozóna alacsony kamatlábai a devizaárfolyamok alacsony szintű volatilitásával együtt fellendítették a keresletet a magasabb hozamú befektetési eszközök iránt.
 • A CVIX index eddigi legalacsonyabb szintjére csökkent (5,51)
 • Eközben a befektetők bizalmi indexe júniusban csökkent, az emelkedésre számító várakozásokkal ellentétben.
A CAD erősödött, miután az új lakásépítések adata felülmúlta a becsléseket
 • A májusi új lakásépítések száma 198 ezer lett (becslés: 185 ezer)
 • Ez arra utal, hogy a lakáspiac hozzá fog járulni az ország gazdasági növekedéséhez a második negyedévben, miután a kemény tél akadályozta az építőipari tevékenységet.
A WTI jelentősen emelkedett az API (Amerikai Ásványolaj Intézet) és az EIA (Energiainformációs Szolgálat) jelentések közzététele előtt
 • Az EIA szerdán várhatóan arról számol be, hogy a nyersolaj-készletek már második hete csökkennek az USA-ban.
Az éjszaka folyamán:
 • Kína fogyasztói árindexe a vártnál jobban gyorsult; az AUD csak kissé erősödött.
Ma:
 • Európa: Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság áprilisi ipari termelése
 • USA: A JOLTS index és a nagykereskedelmi készletek – mindkettő áprilisra vonatkozóan
 • Beszédet tartanak:  Ma négy EKB hivatalnok és az RBA kormányzója, Stevens szólal fel

Részletes elemzés:

 • Az euró finanszírozó devizává válik… A közös deviza gyengült az amerikai dollárral és a legtöbb fő devizával szemben, mivel az eurozóna alacsony kamatlábai a devizaárfolyamok alacsony szintű volatilitásával együtt fellendítették a keresletet a magasabb hozamú befektetési eszközök iránt. A VIX index közel áll historikusan legalacsonyabb szintjeihez, miközben a CVIX (a devizák VIX indexe) minden idők legalacsonyabb szintjére csökkent (5,51). Az alacsony volatilitás kedvez annak a stratégiának, amelynek keretében alacsony kamatlábú devizákban vesznek fel kölcsönöket, majd a pénzt befektetik magasabb hozamú devizákba; ennek elnevezése carry trade. Szerintem úgy tűnik, hogy a közös deviza kezdett finanszírozó devizává válni az ilyen jellegű ügyletekben való felhasználásra. Ez maga után vonhatja a tartós gyengülés valószínűségét.
 • Eközben az eurozóna Sentix befektetői bizalmi indexe a májusi 12,8-ról 8,5-re csökkent júniusban (a várakozások szerint 13,2-re emelkedett volna), miközben az amerikai dollár továbbra is támogatást kapott a kedvező USA-beli foglalkoztatási adatok révén. Az EKB politikájának lazítása érdekében hozott döntés és azon várakozások, hogy a Federal Reserve idén folytatja havi vásárlásainak fokozatos csökkentését, tükröződött a hétfői piacokon, ami által az euró gyengült és a dollár erősödött.
 • A kanadai dollár volt a fő nyertes, miután Kanadában a májusi új lakások építésének adata 198 ezer lett, ami felülmúlta a 185 ezerről szóló piaci becsléseket. Ez arra utal, hogy a lakáspiac hozzá fog járulni az ország gazdasági növekedéséhez a második negyedévben, miután a kemény tél akadályozta az építőipari tevékenységet.
 • A WTI a 105,00-ös tartomány közelébe került az API (Amerikai Ásványolaj Intézet) és az EIA (Energiainformációs Szolgálat) jelentések közzététele előtt. Miközben nincs előrejelzés az Amerikai Ásványolaj Intézet ma közzéteendő jelentésével kapcsolatban, az EIA szerdán várhatóan arról számol be, hogy a nyersolaj-készletek már második hete csökkennek az USA-ban. Ezenkívül a kínai export emelkedett, az USA foglalkoztatása pedig visszatért a recesszió előtti csúcsra, valamint valószínű, hogy ez nagyobb olaj iránti keresletet eredményez a világ két legnagyobb olajfelhasználója részéről.
 • Az éjszaka folyamán az ausztrál dollár erősödött, miután a kínai fogyasztói árindex és termelői árindex májusban gyorsult, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy Kína deflációba süllyed. Ez valószínűleg csökkenti az azzal kapcsolatos várakozásokat, hogy a Kínai Nemzeti Bank (POBC) agresszívebb monetáris könnyítést vezet be.
 • A mai nap közzéteszik Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság áprilisi ipari termelési adatait. A becslés szerint mindhárom pari termelési mutató havi szinten emelkedett, miután előző hónapban csökkent. Az Egyesült Királyság ipari termelése várhatóan a legfontosabb. A gyártásban megmutatkozó folyamatos erősödés hozzájárulhatott az általános ipari termelés egészséges növekedéséhez. A gyártás négy egymást követő negyedéven keresztül emelkedett, és a várakozások szerint további növekedésre számíthatunk a jövőben. Olaszország közzéteszi végleges 1. negyedéves GDP-jét. A végleges előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos. Svájc munkanélküliségi rátája a becslés szerint 3,2%-ról 3,1%-ra csökkent, miközben Norvégia teljes és alapvető fogyasztói árindexe májusban előreláthatólag csökkent.
 • Az USA-ban a JOLTS (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) az előrejelzés szerint áprilisban emelkedett, miközben a nagykereskedelmi készletekben azonos hónapra vonatkozóan várhatóan lassulás állt be. Azonban egyik közzététel sem fő piacbefolyásoló esemény.
 • Kedden négyen tartanak beszédet. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch egy beszélgetésen szólal fel, az EKB Kormányzótanácsának tagja, Erkki Liikanen a Finn Nemzeti Bank negyedéves sajtótájékoztatóján beszél, miközben az EKB Kormányzótanácsának másik tagja és a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója, Jozef Makuch sajtókonferenciát tart a gazdasági előrejelzésekkel kapcsolatban. Az RBA kormányzója, Glenn Stevens a San Franciscó-i Federal Reserve Bank szimpóziumán szólal fel.

 

Az EUR/USD pár csökkent, majd támaszszintre talált az 1,3587-es szinten

EURUSD_10June2014

 • Az EUR/USD pár hétfőn jelentősen esett, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 1,3685-ös (E1) szint alatt, a május 8. és június 5. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintjén. A csökkenést azonban megállította az 1,3587-es (T1) támaszszinti korlát. Ezen akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése jelezheti, hogy a csütörtöki előremenetel csupán a korábban említett csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, és ismét megcélozhatja az 1,3500-ös (T2) kulcsfontosságú támaszszintet. Az MACD jelző és zérus vonala alá csökkent, ami megerősíti a tegnapi medve jellegű momentumot.
 • Támaszszint: 1,3587 (T1), 1,3500 (T2), 1,3475 (T3)
 • Ellenállásszint: 1,3685 (E1), 1,3745 (E2), 1,3790 (E3).

 

Az USD/JPY pár semlegesre váltott

USDJPY_10June2014

 • Az USD/JPY párnak nem sikerült folytatnia pénteki előremenetelét, majd csökkent, és alacsonyabb maximum szintet ért el. Az árfolyam azonban a kék növekvő trendbeli tartományon belül és mindkét mozgóátlag felett marad, ezért egyelőre pozitívról semlegesre változtatom nézetemet. A 102,00-es (T1) tartomány egyértelmű, lefelé való áttörése a hibás kilengésű csúcs befejeződését jelezné, és negatívra változtathatja a képet. Másrészt a 102,70-es (E1) ellenállásszinti tartomány egyértelmű áttörése szükséges a növekvő trend megerősítéséhez.
 • Támaszszint: 102,00 (T1), 101,45 (T2), 101,10 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,70 (E1), 103,00 (E2), 103,40 (E3).

Az EUR/GBP támaszszintre talált a 0,8080-as szinten

EURGBP_10June2014

 • Az EUR/GBP pár elérte az ellenállásszintet a kék csökkenő trendvonalon, és csökkent, majd támaszszintre talált a 0,8080-as (T1) tartományban. Bár mindkét momentum mutatószámunk csökkenő útvonala folytatódik, és a kék ellenállásszintjük alatt maradnak, egyelőre fenntartom semleges nézetemet, mivel az árfolyam a 0,8080-as (T1) támaszszint és a 0,8140-es (E1) ellenállásszint között ingadozik május 20. óta. Csak a 0,8080-as (T1) korlát egyértelmű, lefelé történő áttörése erősítené meg a következő alacsonyabb minimum szintet, és jelezné a csökkenő trend megerősítését.
 • Támaszszint: 0,8080 (T1), 0,8035 (T2), 0,8000 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8140 (E1), 0,8200 (E2), 0,8246 (E3).

                                                                                                                                   

Az arany 50 periódusú mozgóátlaga közelében maradt

 XAUUSD_10June2014

 • Az arany továbbra is konszolidált hétfőn, és az 50 periódusú mozgóátlaga alatt maradt. Figyelembe véve, hogy az MACD jelző és zérus vonala felett van, valamint az RSI folytatja növekvő útvonalát, nem zárható ki a további előremenetel, és talán tesztet hajt végre az 1268-as (E1) tartomány közelében. Mindazonáltal, mivel továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, a közelmúltbeli növekvő hullámot visszatérésnek tartanám, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek.
 • Támaszszint: 1240 (T1), 1218 (T2), 1200 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1280 (E2), 1305 (E3).

 

A WTI a 105,00-ös tartomány közelébe került

CLN4_10June2014

 • A WTI hétfőn jelentősen emelkedett, és egymás után két ellenállásszintet tört át. Az árfolyam sikeresen áttörte a májusi maximum szintet (104,48), és most a 105,00-ös (E1) pszichológiai tartomány felé tart. Az MACD jelző és zérus vonala felett van, megerősítve a tegnapi erős pozitív momentumot, de az RSI túlvásárolt tartományban van és a csúcsra kerülés jeleit mutatja. Ennek eredményeképpen nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy egy következő visszatérés a közeljövőben. Az általános rövid távú kép azonban növekvő, és a 105,00-ös (E1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése előkészítheti az utat a 108,00-as (E2) tartomány felé.
 • Támaszszint: 104,48 (T1), 103,65 (T2), 102,35 (T3).
 • Ellenállásszint: 105,00 (E1), 108,00 (E2), 110,00 (E3).

 

Scroll To Top