Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.05.22

Néha nem igazán érdemes várni    A közelmúltbeli FOMC értekezlet jegyzőkönyvét nagyon várták, különösen azután, miután több FOMC tag eléggé „kínzó” beszédet tartott az elmúlt néhány napban, amelynek során provokatív megjegyzéseket tettek a megszorítás szükségességéről, a Fed-nek a kamatlábemeléssel kapcsolatos elképzeléseiről, valamint a piacot nagyon aggasztó egyéb témákról. Mindazonáltal a tények nem egyeztek meg a várakozásokkal. 

Néha nem igazán érdemes várni         A közelmúltbeli FOMC értekezlet jegyzőkönyvét nagyon várták, különösen azután, miután több FOMC tag eléggé „kínzó” beszédet tartott az elmúlt néhány napban, amelynek során provokatív megjegyzéseket tettek a megszorítás szükségességéről, a Fed-nek a kamatlábemeléssel kapcsolatos elképzeléseiről, valamint a piacot nagyon aggasztó egyéb témákról. Mindazonáltal a tények nem egyeztek meg a várakozásokkal. A jegyzőkönyvben szemmel láthatóan kevés változás volt – a „márciusi értekezlet óta jelentősen nem változott” állítás többször szerepelt –, és miközben elmondták, hogy „témák széles körét tárgyalták a politika normalizálásával kapcsolatban”, az egyetlen intézkedés az volt, hogy további elemzést kértek a munkatársaktól. A politika normalizálásának „mikéntje” éppoly figyelmet kap, mint annak „ideje” vagy „miértje”, mivel a személyzet prezentációt tartott a pénzpiacokon való működés több új technikájáról. Nem volt aggály az inflációval kapcsolatban: a „legtöbb résztvevő” szerint fokozatosan visszatér a Fed 2%-os célkitűzéséhez, miközben „néhányan” aggódnak amiatt, hogy hosszabb időt vesz igénybe. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg nincs kompromisszum inflációval vagy a foglalkoztatással kapcsolatos feladataik között; további ösztönzés segíthet mindkettő elérésében. Ez nem az a megszorítás-párti nézet, amelyre számítottam, miután a közelmúltban néhány Fed tag beszédét hallgattam, de eltérés sem volt az előző Fed nyilatkozatoktól. Új információ hiányában nem érte hatás a kereskedést, és a ráták alig változtak:  a Fed Alapokkal kapcsolatos várakozások nem változtak; az öt- és tízéves hozamok kb. 2 bázisponttal vagy kevesebbel emelkedtek, ami marginális mozgás.

 • Több mozgásra került sor az USA-beli zárást követően, amikor a májusi HSBC/Markit gyártási PMI-index Kína esetében jelentősen, 48,1-ről 49,7-re emelkedett, ami felülmúlta a jóval kisebb, 48,3-ra való emelkedésre számító várakozásokat; majdnem visszatért a kulcsfontosságú 50-es szintre. A jelentésből kiderült, hogy a kibocsátás és a megrendelések is fordulatot vettek, ami kedvezett az optimizmusnak, miszerint a kínai kereslet stabilizálódni fog. Az AUD és az NZD is erősödött a hírek hatására; az AUD túlszárnyalta az NZD-t. Szerintem Kína helyzete nem fog olyan gyorsan fordulatot venni, ezért nem kívánom „üldözőbe venni” ezt a rallyt; ellenkezőleg: szerintem jó alkalom kínálkozhat az eladási pozíciókra. A devizák azonban egyelőre képtelenek voltak megőrizni momentumukat.
 • Az európai nap folyamán közzéteszik az előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azonos hónapra vonatkozóan Franciaországban, Németországban és az eurozóna egészére nézve. Az indexek többsége az előrejelzés szerint csökkent, ami negatív hatást gyakorolhat az euróra.
 • Az Egyesült Királyság 1. negyedéves GDP adatának második becslését is közzéteszik. Az előrejelzés szokás szerint a kezdeti becsléssel azonos (negyedéves szinten +0,8%).
 • Az USA-beli adatok nagyrészt kedvezőbbek az előrejelzés szerint. Az előzetes Markit gyártási PMI-index az előrejelzés szerint valamelyest emelkedett. Az USA-ban az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya az előrejelzés szerint (a május 17-én befejeződött hétre) várhatóan 297 ezerről 310 ezerre nőtt. Mindazonáltal a 4 hetes mozgóátlag 323 ezerről 318 ezerre csökkent. Az USA-beli meglévő lakások értékesítése áprilisban várhatóan 4,6 millióról 4,7 millióra emelkedett. Másrészt a chicagói Fed nemzeti aktivitási index a becslés szerint csökkent. A nagyrészt javuló mutatószámok ezen csoportja és az eurozóna csalódást keltő adatai közötti ellentét támogathatja az USD rally folytatódását.
 • Máshol: Norvégia AKU munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint változatlan maradt. Kanada márciusi viszonteladói értékesítése várhatóan lassult, ami hozzájárulhat a CAD közelmúltbeli problémáihoz.
 • A csütörtöki napirenden két személy tart beszédet. Az EKB Kormányzótanácsának tagja és a Spanyol Nemzeti Bank kormányzója, Luis Maria Linde Madridban szólal fel; a San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams kulcsfontosságú beszédet tart egy konferencián.

Az EUR/USD pár medvéi visszatértek

 • Az EUR/USD pár jelentősen esett szerdán, és ismét elérte az 1,3650-es (T1) támaszszinti korlátot. Ezen tartomány közelében a pár néhány vételi megbízásra talált, és valamelyest visszapattant, majd elérte az 1,3685-ös (E1) ellenállásszintet. Amíg a pár mindkét mozgóátlag alatt marad, a rövid távú irány csökkenő marad, és az 1,3650-es (T1) akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése hatására elérheti a következő, 1,3600-os (T2) szintet. Az MACD csökkent – már medve jellegű tartományban van – és jelző vonala alá került, megerősítve a tegnapi medve jellegű hozzáállást.
 • Támaszszint: 1,3650 (T1), 1,3600 (T2), 1,3475 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3685 (E1), 1,3745 (E2), 1,3790 (E3).

 

Az USD/JPY pár visszapattant a 100,80-as szintről

 • Az USD/JPY pár tegnap jelentősen esett, de miután támaszszintre talált a 100,80-as (T2) tartományban, a 200 napos mozgóátlag közelében, rallyzott, majd valamelyest a 101,60-as (E1) szint alatt zajlott a kereskedés. A korai európai kereskedésen úgy tűnik, hogy az árfolyam készen áll ezen korlát tesztelésére; egy felfelé való áttörés hatására elérheti a következő ellenállásszinti akadályt a 102,00-es (E2) szinten. Mindkét momentum mutatószám felfelé mutat, miközben az MACD felfelé áttért jelző vonalán, ami kedvez a növekvő hullám folytatódásának. Bár a következő mozgás várhatóan bika jellegű lesz, kitekintve az USD/JPY pár hosszú távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,10 (T1), 100,80 (T2), 100,40 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,60 (E1), 102,00 (E2), 102,35 (E3).

 

Az EUR/GBP pár csökkenő trendje folytatódik

 • Az EUR/GBP pár a 0,8130-as akadály alá csökkent, ami megerősíti az alacsonyabb minimum szintet és jelzi a meglévő rövid távú csökkenő trend folytatódását. A korai európai reggel során az ár valamelyest a kék csökkenő tartomány alsó határán, valamelyest a 0,8080-as (T1) támaszszinti korlát felett van. Figyelembe véve, hogy az MACD jelző és zérus vonala alatt marad, a medvék várhatóan tesztelni fogják ezt az akadályt. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megcélozhatja a következő támaszszintet (0,8035 – T2).
 • Támaszszint: 0,8080 (T1), 0,8035 (T2), 0,8000 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8130 (E1), 0,8200 (E2), 0,8246 (E3).

 

Az arany oldalirányú mozgása folytatódik

 • Az arany szerdán folytatta konszolidációját, és az 1290-es szint közelében maradt. Úgy tűnik, hogy a nemesfém az oldalirányú útvonalat kedveli az 1280-as (T1) támaszszint és az 1315-ös (E2) ellenállásszint között. Mindkét mozgóátlag továbbra is oldalirányba mutat, miközben a napi MACD és a napi RSI is semleges szintjei közelében van, ami megerősíti a nemesfém trend nélküli képét. Az 1315-ös (E2) szint felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy a kép pozitívvá váljon, és megcélozhatja az 1330-as (E3) ellenállásszintet, miközben az 1280-as (T1) szint lefelé történő áttörésével elérheti az 1268-as (T2) támaszszintet.
 • Támaszszint: 1280 (T1), 1268 (T2), 1250 (T3).
 • Ellenállásszint: 1305 (E1), 1315 (E2), 1330 (E3).

 

A WTI elérte áprilisi maximum szintjét

 • A WTI emelkedett, és a várakozásoknak megfelelően elérte az áprilisi maximum szintet a 104,10-es (E1) szinten. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt a korlátot, várhatóan áttörik a korábban említett ellenállásszintet és hosszabbításokat indítanak el a 105,00-ös (E2) kritikus korlát felé. Amíg a WTI magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag felett, a növekvő trend érvényben marad. Azonban várhatóan bizonyos mértékű profit-kivételre kerül sor a 104,10-es (E1) sáv közelében, ezért nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy visszatérés a kék növekvő trendvonal közelében.
 • Támaszszint: 103,00 (T1), 102,40 (T2), 101,70 (T3).
 • Ellenállásszint: 104,10 (E1), 105,00 (E2), 108,00 (E3).

Scroll To Top