Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.05.20

Ellentmondó nézetek a Fed politikájával kapcsolatban: A héten a Fed politikája áll a fókuszban – amint az tegnap elhangzott -, de magában az, hogy az emberek erre összpontosítanak, még nem jelenti azt, hogy világosabbá válik. A Wall Street Journal utalt arra, hogy a szerdán közzéteendő FOMC jegyzőkönyv megszorítás-párti hangnemű lehet, ám egy másik sajtójelentés – miszerint a piacok látszólag komolyabban vették – arra utalt, hogy a jegyzőkönyvnek enyhítőbb jellege lesz

 • Ellentmondó nézetek a Fed politikájával kapcsolatban: A héten a Fed politikája áll a fókuszban – amint az tegnap elhangzott -, de magában az, hogy az emberek erre összpontosítanak, még nem jelenti azt, hogy világosabbá válik. A Wall Street Journal utalt arra, hogy a szerdán közzéteendő FOMC jegyzőkönyv megszorítás-párti hangnemű lehet, ám egy másik sajtójelentés – miszerint a piacok látszólag komolyabban vették – arra utalt, hogy a jegyzőkönyvnek enyhítőbb jellege lesz. A Texasban beszédet tartó San Franciscó-i Fed elnöke, Williams megjegyezte, hogy az infláció folyamatosan a Fed hosszú távú célkitűzése alatt van, és kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a lakáspiac helyreállása „megrekedt”. Ám gyorsan ellentmondott ezen enyhítés-párti megjegyzéseknek, mondván, hogy a Fed valószínűleg a következő évben megkezdi a kamatlábak emelését a „normalizálás” folyamatának részeként (amelyre a piac már számít, de az egy másik dolog, hogy azt hivatalosan is megerősítsék). A befektetők azon kezdtek aggódni, hogy az ilyen jellegű megjegyzések a szerdán közzéteendő FOMC jegyzőkönyvben is szerepelnek, és a 10 éves futamidejű hozamok 2 bázisponttal emelkedtek. A Fed Alapok futures elhagyta minimum szintjét, ám még mindig úgy zárta a napot, hogy a származtatott kamatlábak 5,5 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén.
 • Az EKB politikájával kapcsolatban is vegyes nézeteket láthatunk. Az EKB Tanácsának tagja, Mersch elmondta, hogy „annak valószínűsége, hogy a Kormányzótanács már következő, júniusi értekezletén cselekedni fog, jelentősen fokozódott”, de a Kormányzótanács másik tagja, Nowotny megjegyezte, hogy a negatív kamatlábakat „továbbra is alaposan meg kell vitatni”.
 • Az a tény, hogy az EUR/USD pár képtelen volt új minimum szinteket elérni ezen vegyes hírek ellenére, idegessé tette a befektetőket, és emiatt bizonyos mértékű short-zárásra került sor.
 • Mindazonáltal úgy vélem, hogy a piac egyre nagyobb figyelmet kezd szentelni a hétvégi Európai Parlamentbeli választásoknak, és ez valószínűleg negatív hatást gyakorol az euróra. Ha Görögországot vesszük a történések előhírnökének, ott a miniszterelnök, Szamarasz (jobbközép) Új Demokrata Pártja és a szélsőbal Sziriza párt jól szerepelt a hétvégi előzetes választásokon. Az ultranacionalista Arany Hajnal Párt egyetlen képviselője sem jutott be a választások második körébe, amelyre most vasárnap kerül sor, de meglepően jól teljesítettek annak ellenére, hogy olyan pártról van szó, amelynek vezetőit azzal vádolták, hogy bűnszervezethez tartoznak. Természetesen Görögország az EU megszorítási programja által leginkább érintett ország, de a szélsőbal és a szélsőjobb viszonylag jó bemutatásából kiderül, hogy a szavazók mennyire jól használják ezen európai választásokat arra, hogy üzenetet küldjenek kormányuknak, és a kormányok ezt hallják.
 • Talán ezen tény elismerésére a periférikus országok kötvényhozamai tegnap tovább emelkedtek. A periférikus országok kötvényeibe a jövőbeli mennyiségi könnyítéssel kapcsolatos várakozás miatt történő beáramlás az egyik, eurót támogató tényező; de ha az ellenszavazás azt eredményezi, hogy a kormányok meghátrálnak a megszorítás és a reformok elől, akkor kiáramlásnak lehetünk tanúi az eurozóna kötvény- és részvénypiacairól, valamint folytatódik az euró kockázati prémiuma. Tegnap Olaszország spread-je Németországéhoz képest 7 bázisponttal emelkedett; Portugália esetében ez 10 bázispontot, miközben Spanyolország esetében 4 bázispontot tett ki, mivel ezen országok kötvénykockázati swap-jei nőttek, ami jelzi a kockázat fokozott észlelését. A monetáris politikabeli eltéréseken kívül a politikai kockázati prémium euróhoz való visszatérése valószínűleg nyomás alatt tartja az EUR/USD párt.
 • Az AUD gyengült az éjszaka folyamán, miután az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) közelmúltbeli értekezletéről készült jegyzőkönyvből kiderült, hogy a hivatalnokok szerint a növekedés a trend alatt marad, és a kamatlábak „egyelőre bizonyos ideig még” valószínűleg alacsony szinten maradnak. Ez megerősíti azon nézetemet, miszerint az AUD valószínűleg gyengül (lásd „Az AUD kilátása: Fundamentális szempontból gyengül” május 15.)
 • A mai menetrend: Az európai nap során Németország áprilisi termelői árindexét teszik közzé, amely az előrejelzés szerint változatlanul éves szinten -0,9% maradt. Norvégiában a teljes 1. negyedéves GDP várhatóan negyedéves szinten 1,0%-kal emelkedett, miután az előző negyedévben negyedéves szinten 0,2%-kal csökkent. Másrészt a gondosan megfigyelt, az olajipari termelést és a szállítást nem tartalmazó GDP az előrejelzés szerint valamelyest, negyedéves szinten +0,6%-ról +0,5%-ra lassult.
 • Az Egyesült Királyságban a fogyasztói árindex az előrejelzés szerint a márciusi, éves szinten +1,6%-ról +1,7%-ra gyorsult áprilisban, miközben az ország termelői árindexe a becslés szerint éves szinten +0,5%-ról +0,7%-ra gyorsult. A növekvő infláció hatására a befektetők úgy vélhetik, hogy valószínű a kamatlábemelés, és ez fellendítheti az angol fontot.
 • Az éjszaka folyamán tejipari aukció lesz Új-Zélandon. Az árak február óra csökkennek, és az eredmények bejelentése az utóbbi néhány alkalommal nyomást gyakorolt az új-zélandi dollárra.
 • Kedden heten tartanak beszédet. Az EKB előző elnöke, Jean-Claude Trichet kulcsfontosságú beszédet tart a Bécsi Tőzsde díjátadó ünnepségén. Ezután megbeszélést tart az EKB Kormányzótanács tagjával, Ewald Nowotnyval. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Luis Maria Linde Frankfurtban szólal fel, miközben az EKB Kormányzótanácsának másik tagja, Erkki Liikanen Helsinkiben egy tárgyalás házigazdája. Az USA-ban a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser Washingtonban beszél a gazdasági kilátásról, a New York-i Fed elnöke, William Dudley pedig a „New York Association for Business Economics” által rendezett eseményen szólal fel. Az Egyesült Királyságban a BoE kormányzó-helyettese, Charles Bean előadást tart a „London School of Economics” intézményben.

Az EUR/USD csendes napot zárt

EURUSD_20May2014

 • Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott, és az 1,3695-ös (T1) támaszszint és az 1,3745-ös (E1) ellenállásszint között marad. Figyelembe véve, hogy az RSI folytatja növekvő útvonalát, és az MACD – bár medve jellegű tartományban, jelző vonala felett van, nem zárnám ki a növekvő mozgás folytatódását, és talán tesztelni fog az 1,3745-ös (E1) tartomány közelében. Mindazonáltal a rövid távú kilátást továbbra is csökkenőnek látom, és a jelenlegi előremenetel korrekciós hullám volt. Ennek eredményeképpen a medvék várhatóan átveszik az irányítást a közeljövőben, és ismét megcélozzák az 1,3650-es (T2) támaszszintet.
 • Támaszszint: 1,3695 (T1), 1,3650 (T2), 1,3600 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3745 (E1), 1,3790 (E2), 1,3815 (E3).

Az USD/JPY elérte a 101,10-es támaszszintet

USDJPY_20May2014

 • Az USD/JPY pár csökkent, de miután elérte a 101,10-es (T2) szintet, visszapattant, és ismét a 101,40-es (T1) szint felett zajlott a kereskedés. Az RSI emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD – bár negatív tartományban van – felfelé áttért indító vonalán. Ennek eredményeképpen a növekvő hullám várhatóan folytatódik. Bár az árfolyam mindkét mozgóátlag alatt van a 4 órás grafikonon, a napi grafikonon a tegnapi gyertya „kalapács” alakzatot ölteni látszik, ami kedvez a növekvő hullám folytatódásának. Kitekintve, az USD/JPY pár hosszú távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,40 (T1), 101,10 (T2), 100,75 (T3)
 • Ellenállásszint: 102,00 (E1), 102,35 (E2), 102,70 (E3).

Az EUR/GBP pár csökkenő trendje továbbra is érvényben van

 • Az EUR/GBP hétfőn oldalirányú mozgást folytatott. A pár a 0,8130-as (T1) támaszszinti tartomány felett van, de a kék csökkenő tartományon belül és mindkét mozgóátlag alatt marad. A 0,8130-as (T1) akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítené a csökkenő trend folytatódását, és hosszabbításokat indíthat el a következő támaszszint felé (0,8080 – T2). A növekedést tekintve csupán a csökkenő trendvonal és a 0,8200-es (E1) kulcsfontosságú ellenállásszint felfelé való áttörése adna okot elemzésünk átgondolására.
 • Támaszszint: 0,8130 (T1), 0,8080 (T2), 0,8035 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8200 (E1), 0,8246 (E2), 0,8285 (E3).

Az arany oldalirányú mozgása folytatódik

XAUUSD_20May2014

 • Az arany emelkedett, és elérte az 1305-ös (E1) ellenállásszintet, majd csökkent, és elérte hétfő reggeli szintjeit. Úgy tűnik, hogy a nemesfém az oldalirányú útvonalat kedveli az 1280-as (T2) támaszszint és az 1315-ös (E2) ellenállásszint között. Mindkét mozgóátlag továbbra is oldalirányba mutat, miközben a napi MACD és a napi RSI is semleges szintjei közelében van, ami megerősíti a nemesfém trend nélküli képét. Az 1315-ös (E2) szint felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy a kép pozitívvá váljon, és megcélozhatja az 1330-as (E3) ellenállásszintet, miközben az 1280-as (T2) szint lefelé történő áttörésével elérheti az 1268-as (T3) támaszszintet.
 • Támaszszint: 1290 (T1), 1280 (T2), 1268 (T3).
 • Ellenállásszint: 1305 (E1), 1315 (E2), 1330 (E3).

A WTI elérte a 103,00-as szintet

 • A WTI emelkedett, és a várakozásoknak megfelelően elérte a 103,00-as (E1) ellenállásszintet. Ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamot ezen akadálynál magasabb szintre vigyék, várhatóan megcélozzák az áprilisi maximum szintet a 104,10-es (E2) szinten. Amíg a WTI magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag felett, a növekvő trend érvényben marad. Azonban a 4 órás grafikonon az RSI elérte ellenállásszintjét a 70-es korláton, majd csökkent, ezért nem zűrható ki a visszatérés a további előremenetel előtt. Aggályom, hogy negatív divergencia látható az MACD és az árfolyam mozgása között, ami lassuló bika jellegű momentumot jelez. Kitekintve, a napi grafikonon a napi RSI folytatja növekvő útvonalát, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van, ami kedvez a növekvő trend folytatódásának.
 • Támaszszint: 102,00 (T1), 101,15 (T2), 99,85 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,00 (E1), 104,10 (E2), 105,00 (E3).

Scroll To Top