Az ukrán parlament ratifikálta az egymilliárd eurós uniós hitelről szóló memorandumot - Gazdasagportal.hu

Az ukrán parlament ratifikálta az egymilliárd eurós uniós hitelről szóló memorandumot

Az ukrán parlament elfogadta kedden az Európai Unióval aláírt, Ukrajnának nyújtandó, egymilliárd euróig terjedő hitelt előirányzó memorandum ratifikálásáról szóló törvényt.

Az előterjesztést 229 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. A szavazáskor 281-an voltak jelen.
A hitelről kötött megállapodás azután lép életbe, hogy Kijev hivatalosan írásban tájékoztatta Brüsszelt: végrehajtotta az ukrán törvények által előírt belső eljárásokat, amelyek a megállapodás életbe lépéséhez szükségesek.
Az unió egy vagy két részletben folyósítja ezután a legfeljebb egymilliárd eurót, amit maximum 15 éven belül kell Ukrajnának visszafizetnie.
A memorandumban foglaltak szerint az EU-Tanács április 14-én döntést hozott arról, hogy Ukrajnának legfeljebb egymilliárd euró összegben nyújt támogatást hitel formájában. A segítség célja, hogy mihamarabb csökkenhessen az Ukrajnára nehezedő külső pénzügyi nyomás, javuljon az ország fizetési mérlege és költségvetési helyzete, valamint növelhesse valutatartalékát.
Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét, egyelőre a pénzügyi, gazdasági és kereskedelmi részek nélkül.(MTI)

Scroll To Top