Fitch: egyelőre nincs veszélyben az amerikai “AAA” besorolás

Az amerikai államadósság-limit ideiglenes felfüggesztéséről hozott minapi döntés rövid távon elhárította az Egyesült Államok lehető legjobb, “AAA” szuverén adósbesorolásának leminősítési kockázatát – közölte hétfői londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint azonban ha elmarad a gazdasági kilábalással összeegyeztethető, hiteles középtávú államháztartási hiánycsökkentő terv kidolgozása, akkor az Egyesült Államok valószínűleg még az idén elveszíti ezt az elit adósosztályzatát.
Az amerikai “AAA” besorolásra a Fitch már jelenleg is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s már az előző adósságlimit-vita idején, 2011 augusztusában megvonta az Egyesült Államoktól az “AAA” államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást a cég 1941-ben megadta.
Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
Hétfői londoni elemzésében a Fitch úgy értékelte, hogy az amerikai gazdaság kezdi ismét meglelni korábbi dinamizmusát és növekedési potenciálját, ahogy halványul az ingatlanpiaci buborék kipukkadásához köthető makro-egyensúlytalanságok öröksége. A hitelminősítő előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme jövőre eléri a 2,8 százalékot, ami elősegíti majd a hiánycsökkentést és a GDP-arányos szövetségi adósságállomány stabilizálását.
Ha azonban nem születnek további strukturális intézkedések a szövetségi kiadások és bevételek közötti szakadék szűkítésére, akkor – az állami és a helyi önkormányzatok adósságával együtt számolt – amerikai közadósság-ráta az évtized végére a GDP-érték 115 százaléka körüli szintre duzzad – jósolta hétfői londoni elemzésében a Fitch Ratings.
A cég szerint ilyen szintű eladósodottság már szűkítené a jövőbeni gazdasági-pénzügyi sokkok elviseléséhez szükséges költségvetési mozgásteret, és korlátozná az anticiklikus költségvetési politika lehetőségeit, így összeegyeztethetetlen lenne az amerikai szövetségi kormányra és az amerikai kincstárjegyekre jelenleg érvényes “AAA” besorolás fenntartásával.
A Fitch Ratings már két hete, az adósságlimit átmeneti felfüggesztéséről szóló, időnyerési célú kompromisszum megszületése előtt is kiadott egy kemény hangvételű figyelmeztetést. A hitelminősítő akkori állásfoglalása szerint ha megismétlődik a 2011 augusztusában egyszer már lezajlott adósságlimit-válság, az “kötelezné” a céget arra, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok gazdaságpolitikai intézményrendszerének megbízhatóságáról és kiszámíthatóságáról, valamint a hiteles középtávú hiánycsökkentési terv elérésének kilátásairól alkotott megítélését.
A Fitch a január 15-ei elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai adósságlimit-rendszer nem hatékony, ugyanakkor potenciálisan veszélyes mechanizmusa a költségvetési fegyelem kikényszerítésének. Nem veszi ugyanis elejét az olyan adó- és kiadási döntéseknek, amelyek a plafont meghaladó adósság-kibocsátással járnak, az adósságplafon megemelésének elmaradása esetére kidolgozott szankciók pedig a szuverén törlesztésképtelenség kockázatát idézik fel.
Tekintettel a békeidőben példátlan méretűre duzzadt amerikai államháztartási hiányra és adósságállományra, a limit emelésének bármilyen késedelme folyamatosan növeli annak a kockázatát, hogy a szövetségi kormány nem lesz képes időben eleget tenni fizetési kötelezettségeinek – állt a Fitch Ratings akkori londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint amikor a Kongresszus legutóbb, 2011 augusztusában megemelte az államadósság-limitet, az Egyesült Államok kormánya már veszélyesen közel járt ennek a helyzetnek a kialakulásához. (MTI)

Scroll To Top