Fitch: a váratlanul gyenge amerikai teljesítmény lassítja a globális növekedést

Az amerikai gazdaság váratlanul gyenge első negyedévi teljesítménye valószínűleg visszafogja idén a világgazdaság egészének növekedését is – jósolta kedden Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a 23 oldalas új prognózisban 2015-re 2,2 százalékos, jövőre és 2017-ben egyaránt 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol az Egyesült Államokban.
A Fitch az idei amerikai növekedési előrejelzését 0,9 százalékponttal, a jövő évit 0,5 százalékponttal rontotta a márciusban összeállított előző prognózisához képest. A 2017-re szóló becslés most jelent meg először a hitelminősítő előrejelzésében.
A Fitch Ratings londoni elemzői mindezek alapján az idén – piaci árfolyamon számolva – 2,4 százalékos világgazdasági növekedést várnak, 0,3 százalékponttal lassabbat a márciusi előrejelzésben szereplőnél.
A cég jövőre változatlanul 2,9 százalékos, 2017-re – új előrejelzésként – 2,8 százalékos globális GDP-bővülést valószínűsít.
A Fitch londoni elemzői szerint az általuk 2016-ra várt gyorsulás egyik tényezője az a várakozásuk, hogy Brazília és Oroszország kilábal a recesszióból, bár e kilábalás a hitelminősítő szerint is vérszegény lendületű lesz.
A ház Oroszországban az idén 3,5 százalékos, Brazíliában másfél százalékos visszaesést, jövőre ugyanakkor 1,0 százalékos, illetve 0,7 százalékos GDP-növekedést jósol.
Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak jóval komorabb prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az idei év egészében az orosz GDP-érték 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli ütemben bővül.
A Fitch Ratings kedden ismertetett globális előrejelzése az euróövezetben – alapeseti forgatókönyvként – 1,6 százalék körüli átlagos éves növekedést valószínűsít a 2015-2017-es időszakra. A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy megnőtt a kockázata a viharos körülmények között végbemenő Grexitnek – vagyis Görögország távozásának az euróövezetből -, és ez lefelé ható kockázatokkal terheli az euróövezet növekedési kilátásait is.
Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s – amely a héten leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású államadós-besorolását – a lépéshez fűzött elemzésében közölte: megítélése szerint most már 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.(MTI)

Scroll To Top