Fidesz: reális a BKV szakszervezeteinek béremelési igénye

Reális a BKV szakszervezeteinek 6 százalékos béremelési igénye, amellyel a társaság reálbéreinek csökkenését kívánják elkerülni – mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerdán a Kossuth rádiónak nyilatkozva.

Láng Zsolt nem tartja jó tárgyalási technikának, hogy a főváros nem is próbál forrást találni a BKV dolgozóinak követelésre, miközben „Karácsony Gergelyék és Gy. Németh Erzsébeték” ellenzékben „mindig vadul kiálltak a szakszervezetek mellett”, sőt néha irreális béremeléseket követeltek.
Kiemelte, a BKV Magyarország egyetlen olyan közlekedési vállalata, amelyet „a kormány direktben támogat” és minden évben 12 milliárd forintot kap a kabinettől. A 6 százalékos béremelés 8 milliárd forint kiadást jelent, vagyis kevesebbet, mint amit a kormány odaad támogatásként – tette hozzá a frakcióvezető.
A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, az elmúlt másfél évben „a fővárosnál számtalan helyen folyik ki a pénz”. Már az új városvezetés első költségvetésében „egy csomó területen jelentős visszavonások, visszavágások történtek, és akkor még nem volt pandémia” – húzta alá Láng Zsolt.

Úgy vélekedett, Budapesten meg lehetne találni azokat a forrásokat, amelyekből finanszírozni lehetne a BKV-dolgozók béremelését. Példaként említette, hogy Karácsony Gergely évi 1,3 milliárd forintot költ a külföldi turistákat célzó „reklámcégére”, miközben jelenleg leállt az idegenforgalom.
Láng Zsolt szólt arról is, a DK láthatóan „megpróbálja behúzni magához” a BKV-t és ezt „Draskovics Tiboron keresztül teszi”. A kasszakulcs azonban összességében a főpolgármesternél van, így ő felel a főváros stabilitásáért és költségvetéséért – mondta a politikus.(MTI)

Scroll To Top