Fidelity: A koronavírus hatása szélesebb körben és hosszabban érzékelhető, de a távolban látszanak a talpra állás jelei - Gazdasagportal.hu

Fidelity: A koronavírus hatása szélesebb körben és hosszabban érzékelhető, de a távolban látszanak a talpra állás jelei

A globális gazdasági leállás jelentős mértékben meg fogja tépázni az idei vállalati nyereségeket – erről tanúskodik a Fidelity International legfrissebb elemzői hangulatfelmérése.

  • A legutóbbi információk arra utalnak, hogy a járvány hatását szélesebb körben és hosszabb időn át fogjuk érzékelni.
  • Az egész évre vetített vállalati nyereségek akár 44%-kal is csökkenhetnek, ha a Covid-19 2020 hátralevő részében is rányomja a bélyegét a gazdasági tevékenységre.
  • A felmérésben megkérdezett elemzők több mint fele arra számít, hogy ha a körülmények nem változnak, az általuk vizsgált cégeknek fizetőképességi problémái lesznek a következő 12 hónapban.
  • Vannak azonban biztató jelek is: az elemzők 40%-a szerint az ágazatuk 12 hónap múlva a kezdeti bővülés szakaszában jár majd.

 

A Fidelity elemzői az általuk vizsgált vállalatok körében átlagosan 44%-os éves nyereségcsökkenésre készülnek, ha a Covid-19 járvány a teljes 2020-as év gazdasági életére rányomja a bélyegét. Ha az év második felében megtörténik a talpra állás, az átlagos csökkenés 27%-os lesz.

A felmérés eredményeiből összességében az derül ki, hogy az elemzők szerint a Covid-19 hatása szélesebb körben és hosszabban érződik majd. A vírusnak jelenleg az elemzők 91%-a szerint lesz negatív hatása a vállalati jövedelmekre – ez az arány az elmúlt hónapban még csak 76% volt. Ennek a 91%-nak a kétharmada számít arra, hogy a leállás negatív hatásai a teljes évet érinteni fogják, nem csak az első hat hónapot – a márciusi felméréskor ez az arány még csak kevéssel haladta meg az 50%-ot.

 

Fiona O’Neill, a Fidelity International részvényelemzési igazgatóhelyettese (Deputy Head of Research, Equities) így értékelte a helyzetet: „Ebben a hónapban komolyan megváltozott az elemzőink által a piacok jövőjéről alkotott kép az alig négy héttel ezelőttihez képest. Ennek fő oka az, hogy a koronavírus elsősorban ázsiai válságból világméretű járvánnyá, pandémiává vált. Ez az ellátási láncokban globálisan fennálló kölcsönös függőségek miatt különböző nehézségeket idézett elő, még Kínában is, ahol amúgy már a talpra állás első jeleit várjuk.”

 

 

 

  1. grafikon: Már több elemző számít egész éves koronavírus-diszrupcióra, mint márciusban

A COVID-19 vírus csak 2020 első félévét érinti majd, vagy az ágazatod egész évére rá fogja nyomni a bélyegét?

A márciusi felmérést március 9-12, az áprilisit április 3-7 között végeztük. A mintát az a 91%-nyi elemző alkotja, aki arra számít, hogy a Covid-19 járvány az ágazatában negatívan fogja befolyásolni a vállalati jövedelmeket, és a grafikonon az látható, hogy közülük hány százalék szerint lesz a járvány az év egészét érintő probléma.
Kék: A válaszadók százaléka 2020 márciusában; Narancssárga: A válaszadók százaléka 2020 áprilisában
Forrás: Fidelity International, 2020. április.

 

A felmérésben szereplő Fidelity elemzők több mint fele úgy véli, hogy ha a körülmények változatlanok maradnak, akkor a vállalatok fizetési nehézségeket fognak tapasztalni az előttünk álló 12 hónap során. Ennek az ipari és a nem alapvető fogyasztási cikkek piacán a legnagyobb a kockázata, melyek vonatkozásában az elemzők 53, illetve 57 százaléka már a következő hat hónap során fizetőképességi problémákra számít.

A ciklikus ágazatokon belül a pénzügyi és technológiai vállalatoknak viszont nagyobb esélyük van átvészelni a nehéz időszakot. A pénzügyi ágazattal foglalkozó elemzőinknek mindössze 17%-a számít arra, hogy cégeinek fizetőképességi problémái lesznek, ami a tőkeszerkezetnek a pénzügyi válság óta végrehajtott megszilárdításának és a jegybanki politikának a banki ágazat számára nyújtott támogatásának köszönhető.

Marty Dropkin, a Fidelity International globális kötvényelemzési igazgatója (Global Head of Research, Fixed Income) a következőket fűzte hozzá: „Bár a fokozódó fizetőképességi problémák egyértelműen intő jelként szolgálnak minden befektető számára, fontos megjegyeznünk, hogy a hitelszpredek már tükrözik az egy hónappal ezelőttihez képest megnövekedett csődvárakozásokat. Ennek ellenére most minden korábbinál fontosabb, hogy a befektetők a mérlegek rendkívül szigorú vizsgálatával kiválogassák az ellenállóbb vállalatokat.”

Fiona O’Neill hozzátette: „A bankok sokat tanultak a pénzügyi válságból, és szerencsére stabilabb állapotban érte őket a világjárvány. Az éveken át tartó tőkefelhalmozás után most képesek arra, hogy részt vegyenek a gazdaság talpra állításában. Ezenkívül a jegybankok is számos pénzügyi segélycsomagot vezetnek be, a melyek célja a likviditási helyzet javítása.”

 

  1. grafikon: A gazdasági ciklus jövő évi újraindulása: A ciklus melyik szakaszában jár majd az ágazatod 12 hónap múlva?

A decemberi felmérés december 2-13., az áprilisi április 3-7. között készült. Forrás: Fidelity International, 2020. április.
Függőleges tengely: Az elemzők százaléka
Kék: kezdődő bővülés/talpra állás; Narancs: közepes bővülés; Sárga: érett bővülés; Zöld: lassulás; Lila: recesszió; Vörös: stabil (pl. közművek)

 

A Fidelity nem várja, hogy ebből a korábban nem tapasztalt, teljes gazdasági leállásból sikerül azonnal talpra állni, de elemzői arra számítanak, hogy egy éven belül megjelennek a javulás első jelei. Az elemzők 40%-a szerint az ágazatában 12 hónapon belül megkezdődik az újraéledés, és csupán 16%-uk véli úgy, hogy az ágazata még egy év múlva is recesszióban lesz.

Az azonban nem valószínű, hogy a talpra állás az egész világon egyszerre, koordinált módon fog lezajlani, mivel az egyes régiók különböző ágazatai eltérő időben fognak magukra találni.

AL-Hilal István, A Fidelity International közép-kelet európai igazgatója hozzátette: „Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a 2020-as jövedelmekre nagyon súlyos hatással lesz a járvány, és bár nagy erőkkel próbáljuk felmérni ennek mértékét, hiba lenne túl sokat foglalkozni a 2020-as évvel. Inkább annak előre jelzésére kell összpontosítanunk, hogy hogyan alakulnak majd a jövedelmek 2021-ben és az után, hogy továbbra is kiválogathassuk azokat a vállalatokat, amelyek nyertesként fognak kikerülni ebből a helyzetből.”

 

A Fidelity áprilisi elemzői hangulatfelmérését (Fidelity Analyst Pulse Survey) április 3-7. között készítették, és a világ különböző tájain dolgozó 150 elemző 191 válaszán alapul (azok az elemzők, akik egynél több ágazattal vagy régióval foglalkoznak, többször is kitöltik a kérdőívet).

Fontos tájékoztatás

 

A Fidelity International világszerte 2,4 millió ügyfélnek nyújt világszínvonalú befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat és szolgáltatásokat. Magántulajdonban álló, célirányosan működő társaság, mely ötvenéves tapasztalat birtokában generációkon átívelően, hosszú távra tervezve helyezi el befektetéseit. Több, mint 25 országban 582 milliárd dolláros kezelt eszközvagyonnal rendelkezik, ügyfélkörét jegybankok, államkötvény-alapok, nagyvállalatok, pénzintézetek, biztosítók, vagyonkezelők és magánszemélyek alkotják.

Workplace & Personal Financial Health üzletágunk magánszemélyeknek, tanácsadóknak és munkaadóknak biztosít hozzáférést világszínvonalú befektetési lehetőségekhez, harmadik felek termékeihez, vagyonkezelési szolgáltatásokhoz és nyugdíj-tanácsadáshoz. Investment Solutions & Services üzletágunkkal együtt ügyfeleink nevében 448 milliárd dollárnyi eszközállományt fektetünk be. Vagyonkezelői tapasztalatunkat munkahelyi és személyes befektetési megoldásainkkal ötvözve lehetővé tesszük, hogy ügyfeleink szebb pénzügyi jövőt biztosíthassanak maguknak. Az adatok a 2019. december 31-i állapotot tükrözik. Bővebb információért keresse fel a www.fidelityinternational.com weboldalt.

 

A Fidelity csupán tájékoztatást nyújt különböző termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, de nem ad befektetési tanácsokat, és nem tesz az egyéni körülményeken alapuló, személyre szóló javaslatokat, kivéve, ha erre egy megfelelő felhatalmazással rendelkező vállalaton keresztül, az ügyféllel folytatott hivatalos kommunikáció keretében kerül sor.

A Fidelity International annak a vállalatcsoportnak a neve, mely az Észak-Amerikán kívüli, meghatározott joghatóságok területén termékeket kínáló és szolgáltatásokat nyújtó globális befektetéskezelési szervezetet alkotja.  A jelen közlemény nem az Egyesült Államokban tartózkodó személyeknek szól (akik nem is cselekedhetnek a jelen közleményben foglaltak alapján), és csak az olyan joghatóságok területén belül tartózkodó személyeknek szántuk, amelyekben az érintett alapok forgalmazási engedéllyel rendelkeznek, vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség.

Ellenkező közlés hiányában minden termék és szolgáltatás nyújtója a Fidelity International, és minden itt kifejtett nézet a Fidelity International nézete. A Fidelity és a Fidelity International név, a Fidelity International logo és az F embléma a FIL Limited bejegyzett védjegyei.

A befektetők vegyék figyelembe, hogy az itt közölt nézetek esetleg már nem aktuálisak, és hogy azok alapján a Fidelity esetleg már meghozta a szükséges intézkedéseket.

Kiadta a Financial Conduct Authority által jóváhagyott és felügyelt Financial Administration Servies Limited.

Magyarország: Issued by FIL (Luxembourg) S.A., authorised and supervised by the CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier).

 

 

Scroll To Top