EU-tisztújítás – Bratusek visszalépett

Visszalépett az EU-biztosi jelöltségtől a centrista liberális pártállású szlovén Alenka Bratusek – jelentette be csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Bratuseket azzal akarta megbízni Juncker, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik alelnökeként az energiaunió kialakítását felügyelje. A volt szlovén kormányfőt azonban az illetékes európai parlamenti (EP-) szakbizottság a meghallgatás után nem javasolta a tisztségre.
Közleményében Juncker tiszteletet érdemlő döntésnek nevezte Bratusek visszalépését, amely – mint fogalmazott – „az Európai Unió, Szlovénia és a demokratikus folyamat melletti elkötelezettségről tanúskodik”.
„Döntésével segít nekem abban, hogy az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal együtt véglegesítsük az Európai Bizottság összetételét” – tette hozzá Juncker. Közölte azt is, hogy szoros kapcsolatban áll Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel és az EP vezetésével.
Az Európai Bizottságba minden uniós tagország – ezek száma jelenleg 28 – egy tagot jelöl. Az egész bizottságról az Európai Parlament szavaz majd – az eredeti tervek szerint október 22-én, de most nem tudni, hogy mennyire hosszabbítja meg a folyamatot a szlovén részről szükségessé vált új jelöltállítás.
Még Bratusek visszalépésének bejelentése előtt az EP részéről mind a jobbközép néppárti, mind a szociáldemokrata frakcióvezető támogatóan nyilatkozott arról a lehetőségről, hogy a szlovén kormány Tanja Fajon szocialista EP-képviselőt jelölheti Bratusek helyett az Európai Bizottságba. Fajon már a ljubljanai kormány nyáron összeállított három fős listáján is rajta volt, de akkor Juncker a listáról nem őt, hanem a kormányfői székből távozó Bratuseket választotta.
Az EP ipari és energiaügyi, valamint környezetvédelmi bizottsága nagy arányban utasította el Bratusek személyét a két szakbizottság együttes ülésén lezajlott meghallgatás után. Vele szemben már előzőleg is súlyos fenntartások voltak, mert sokan úgy ítélték meg, hogy – bár valóban három nevet tartalmazó listát juttatott el Brüsszelbe – lényegében mégis „önmagát jelölte” az uniós tisztségre. A meghallgatáson aztán a szakmai felkészültségét sem tudta igazolni.(MTI)

Scroll To Top