EU-prognózis – Együtt-PM: újabb 400 milliárdos megszorításra készül a kormány?

Az Együtt 2014-PM választási szövetség szerint az Európai Bizottság pénteki prognózisa alapján Magyarország nem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, és újabb költségvetési kiigazításokra lesz szükség.

Az ellenzéki párt arra reagált, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény 3,0 százalékos magyar költségvetési hiányt jósol 2013-ra, 2014-re pedig 3,3 százalékos deficit szerepel a pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzésében. Az Európai Bizottság téli prognózis még 3,4 százalékos államháztartási hiányról szólt idénre és jövőre is.
Az Együtt-PM szerint a számok azt mutatják, hogy a kormány „új, hazai gyártású válságot szabadított Magyarországra”. Úgy értékelik, ma már minden statisztikából látszik: a „több lépcsőben végrehajtott brutális megszorítás” felesleges terhet rótt a magyar polgárokra és a gazdaságra, a kormány dilettáns és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája ugyanis többe került, mint amennyit az országtól bevasalt a rezsim.
Az Európai Bizottság prognózisa az Együtt-PM szerint azt jelenti, hogy újabb költségvetési kiigazításokra lesz szükség a 3 százalék alatti hiánycél tartásához; jövőre újabb 400 milliárdos tátongó lyukat kell betömni a büdzsében, és ismét rekordot dönthet a munkanélküliségi ráta. (MTI)

Scroll To Top