EU-prognózis – Eltérő elemzői vélemények a további intézkedések szükségességéről

Eltérően vélekednek az MTI által megkérdezett elemzők arról, szükség van-e további intézkedésekre Magyarországon a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerüléshez: a Takarékbank elemzője szerint nem kellenek újabb lépések, az ING szakértője ugyanakkor úgy véli, szükség lehet kisebb kiigazításra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint sok meglepetést tartalmaz az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése. „Furcsának” nevezte, hogy az idei 3 százalékos hiányszint mellett miért csökkentették a jövő évre vonatkozó hiányszámot. A szakértő inkonzisztensnek nevezte a bizottság által jósolt hiánypályát, s kétségeinek adott hangot a magasabb hiányszintet alátámasztó érvek miatt. „Nem tudom, hogy Brüsszel milyen hozamokkal számolt”, de az előző évhez képest 200-250 bázisponttal csökkent az állampapírok hozamszintje – tette hozzá.
A Takarékbank elemzője szerint – Olli Rehn, a gazdasági ügyekért felelős uniós biztos pénteki kijelentésével ellentétben – nincs szükség további költségvetési intézkedésekre. Szerinte meg kell várni a május végi GDP-adatot, és ha az pozitív meglepetést okoz, akkor intézkedések nélkül is kikerülhet az ország a túlzottdeficit-eljárás alól.
Suppan Gergely szerint az is erősíti a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés esélyét, hogy az ügyben végső döntést meghozók, a tagállamok pénzügyminiszterei „politikusok”, akik feltehetően nem akarnak saját maguk számára negatív precedenst teremteni.
Az elemző szerint ha mégis kiigazításra kényszerülne a kormány, akkor az intézkedéseknek elsősorban a kiadási oldalt kell érinteniük.
Ürmössy Gergely, az ING elemzője szerint is kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, azonban csak akkor, ha további lépéseket tesz a hiány 3 százalék alatt tartása érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy klasszikus értelemben vett „csomagra” nem kell számítani, inkább kisebb, 80-100 milliárd forint értékű kiigazító lépésekre, amelyek a költségvetés kiadási oldalát is érinthetik.
A szakértő kiemelte, hogy a bizottság pozitív irányt lát a magyar költségvetési pálya alakulásában, és a tavalyi, két százalék alatti deficit is kedvezőbb irányba lendíthette Magyarország megítélését.
Ürmössy Gergely kifejtette, a bizottság téli előrejelzése óta – amelyben a brüsszeli testület idénre és 2014-re is 3,4 százalékos GDP-arányos deficitet prognosztizált – a magyar kormány számos intézkedést bejelentett, így az áprilisban benyújtott konvergenciaprogramban jelezte, mindent megtesz az e-útdíjból és a pénztárgépek adóhivatalhoz történő bekötéséből származó költségvetési bevételek biztosítása érdekében. (MTI)

Scroll To Top