EU-Japán csúcs – Van Rompuy: erős és szilárd a stratégiai partnerség

Az Európai Unió és Japán stratégiai partnersége erős és szilárd, és rengeteg lehetőséget kínál az együttműködésre kétoldalú, regionális valamint globális szinten egyaránt – hangoztatta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a 22. EU-Japán csúcstalálkozót megnyitva.

Az Európai Tanács sajtószolgálata által közzétett beszéd tanúsága szerint a belga politikus aggodalmának adott hangot, hogy a hét legfejlettebb ipari ország (G7) pár héttel ezelőtti csúcstalálkozója óta romlott a helyzet Ukrajnában. Mint mondta, ez a szerdai megbeszéléseken is szóba kerül, és a júniusi G7-csúcs napirendjén is az első helyen szerepel.
Az EU és Japán partnersége Van Rompuy szerint közös értékeken alapul.
“Mindketten azon fáradozunk, hogy erősítsük a szabálykövetésen alapuló nemzetközi rendszert, amelyben minden ország élvezheti a béke, a stabilitás, a demokrácia, az emberi jogok, a nyílt globális piac és a fenntartható fejlődés előnyeit” – húzta alá az Európai Tanács elnöke.
A gazdasági fellendüléshez a belga uniós politikus szerint elengedhetetlen a kereskedelem liberalizációja, ezért reményét fejezte ki, hogy az EU és Japán között kötendő átfogó stratégiai partnerségi megállapodás és szabadkereskedelmi egyezmény terén is sikerül előrelépni az idei év folyamán.
Herman Van Rompuy emellett örömét fejezte ki, hogy a két fél a nemzetközi biztonság és védelem terén is egyre aktívabban tud együttműködni, például afrikai válságkezelő műveletekben. Ezt az Európai Tanács elnöke az unió gyorsan fejlődő közös biztonság- és védelempolitikája és Tokió új, “a békéhez való proaktív hozzájáruláson” alapuló politikája üdvözlendő megnyilvánulásának nevezte.
Beszéde végén Van Rompuy utalt arra, hogy mind az ő, mind az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso megbízatása végéhez közeledik. Mint mondta: erősebb és szélesebb partneri EU-japán kapcsolatokat adnak át majd utódaiknak, mint amilyenek azok mandátumuk kezdetén voltak.(MTI)

Scroll To Top