Eltűnt utasszállító – Bojkottot hirdettek Malajzia ellen a kínai utazási irodák, hírességek - Gazdasagportal.hu

Eltűnt utasszállító – Bojkottot hirdettek Malajzia ellen a kínai utazási irodák, hírességek

Kínában a vezető utazási irodák többsége bejelentette, hogy nem értékesít jegyet a Malaysia Airlines járataira. Néhány neves színész, énekes pedig a malajziai áruk bojkottjára hívott fel – derült ki a kínai közösségi média bejegyzéseiből, internetes portálokon közzétett hírekből.

Mindez annak jele, hogy nem csitul a kínaiak dühe, amiért úgy érzik, a Malaysia Airlines és a maláj hatóságok elhallgatják előlük az MH370-es járat március 8-i eltűnésének körülményeit. Az utazási irodák ki is mondták, addig bojkottálják a légitársaságot, amíg a “teljes igazságot” nem közlik velük, “magyarázatot nem adnak az áldozatok hozzátartozóinak és a kínai embereknek”.
Olyan nagy és közkedvelt cégek csatlakoztak a tiltakozókhoz, mint az eLong, az LY.com, a Qunar és a Mango. A cégek közleményben hirdették ki lépésük okát, s a jelek szerint az online közösség nagy része üdvözölte az irodák lépését, sok ezren kommentálták, továbbították a honlapokon szerepeltetett állásfoglalást. Egyben jelezték, rokonszenvük jeleként utazásaikkor a jövőben is ezeket az irodákat fogják előnyben részesíteni.
A Ctrip.com-nál, az ország legnagyobb online utazási irodájánál ugyanakkor az értékesítési csoport ellenállásán megbukott a bojkott. Ezért voltak, akik nyilvánosan bírálták is a vállalatot.
Ezzel egy időben híres hazai színészek, köztük a díjnyertes Csang Ce-ji és Csen Kung mikroblogjukon ugyancsak keményen bírálták az eltűnt Boeing 777-essel kapcsolatos kommunikációt és a malajziai termékek bojkottjára hívtak fel. Csang szerint “a maláj kormány megsértette a világot”, “politikai manőverekkel foglalkozik az élet tisztelete helyett”. A bejegyzéseket Najib Razak miniszterelnök bejelentése váltotta ki, amikor közölte, hogy a gép az Indiai-óceánba veszett.
Csen “bohóckodó kerteléssel és hazugsággal” vádolta meg a malajziai illetékeseket, s a bojkott mellett megfogadta, hogy nem utazik többet Malajziába.
Napokkal ezelőtt hozzátartozók százai tüntettek Malajzia pekingi nagykövetsége előtt szintén az igazságot követelve. A családtagok egy része ezt megelőzően szinte önkívületi állapotba került a miniszterelnök bejelentésének hatására. Kuala Lumpúrban közben fogadkoznak, hogy mindent megtesznek az érintettek pontos tájékoztatása érdekében. Erre Pekingből hivatalosan is több ízben felszólították a maláj hatóságokat.
A hivatalos média pénteken arról számolt be, hogy az Indiai-óceán déli részén, ahol a gép roncsainak fellelhetőségét valószínűsítik, fél tucat katonai és civil hajó kutatja a területet. A helyszínen van Kína egy jégtörője, a Hszüelung és csatlakozott a flottához a Hszianjanghung 10-es 4500 tonnás kutatóhajó is, amely idén januárban készült el. A beszámolók szerint a mélytengeri kutatásokra is alkalmas vízi jármű 12 ezer tengeri mérföldet, vagyis több mint 22 ezer kilométert képes megtenni egyszeri “tankolással”.(MTI)

Scroll To Top