Első európai útját Magyarországon kezdi a japán külügyminiszter

Első európai útját Magyarországon kezdi a japán külügyminiszter pénteken – mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak. Wintermantel Péter közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök november végén látogat Japánba.

Kisida Fumio japán külügyminiszter magyar kollégájával, Martonyi Jánossal találkozik pénteken. A két tárcavezető közös sajtótájékoztatója előtt – a tervek szerint – szociális biztonsági egyezményt is aláír. Az egyezmény többi kölcsönös társadalom- és nyugdíjbiztosítási ellátásról is rendelkezik. A helyettes államtitkár szerint az ezzel is tovább javuló befektetési környezet újabb japán vállalatokat vonzhat Magyarországra.
A nap folyamán Kisida Fumio Magyarországon élő japánokkal is találkozik.
Szombaton a japán külügyminiszter magyarországi programjának zárásaként ellátogat az esztergomi Suzuki-gyárba és Visegrádra is.
A kétoldalú kapcsolatokról szólva Wintermantel Péter hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek eleje óta Magyarország hagyományos keleti gazdasági partnerének számító Japán magyarországi befektetései tavaly jelentősen bővültek, a 713 millió eurós (214 milliárd forint) beruházások több mint 1400 új munkahelyet teremtettek.
A Magyarországon eddig befektetett japán tőke már meghaladja a 3,5 milliárd eurót (1050 milliárd forintot), jelenleg több mint 130 japán érdekeltségű cég működik az országban, a foglalkoztatottak száma pedig több mint 25 ezer – sorolta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a japán cégek közül eddig hárommal kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány.
Az együttműködés lehetséges új területeként említette Wintermantel Péter az energetikát. Elmondta, hogy a paksi atomerőmű korszerűsítése, bővítése iránt két japán érdekeltségű vállalat érdeklődik, októberben pedig magyar-japán energiaszemináriumot szervez a Külügyminisztérium. Rendszeresek az egyeztetések az energiatároláshoz és a szén hasznosításához kapcsolódó esetleges magyarországi beruházásokról.
Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a visegrádi négyek soros elnökeként is fontos az együttműködés Japánnal. A következő hónapokban is több magas szintű találkozót tartanak a V4 és Japán között. November végén pedig Japánba látogat a magyar kormányfő – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan akkor írják majd alá a japán fél által kezdeményezett Working Holiday Scheme elnevezésű, ifjúsági csereprogramról szóló egyezményt, melynek keretében néhány hónapos munkavállalásra is lehetőségük lesz a program résztvevőinek.
Wintermantel Péter beszélt arról is, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb a japán hallgatók körében a magyarországi orvosképzés. A jelenleg itt tanuló 259 japán közül 40-en készülnek orvosnak. Az ősszel induló új felsőoktatási hallgatói ösztöndíjprogram, a Stipendium Hungaricum keretében pedig a tervek szerint száz ösztöndíjas helyet hirdet meg japán fiataloknak Magyarország – mondta a helyettes államtitkár.(MTI)

Scroll To Top