E.On Földgáz Storage: a gáztárolókat is próbára tette a márciusi zord idő

A március végi, április eleji szokatlanul hideg idő miatt az elmúlt fűtési szezonban a magyarországi gázfogyasztási csúcs márciusra esett, a piaci gázkereskedők emiatt megemelkedett kitárolási igénye rendkívüli feladat elé állította a kereskedelmi gáztárolást végző E.On Földgáz Storage Zrt.-t (EFS), amely ilyenkor általában már a betárolási igények kiszolgálására készül fel.

Fritsch László, az EFS üzemeltetésért felelős igazgatósági tagja az MTI-nek elmondta: március 24-27. között folyamatosan napi 22 millió köbméter gázt tároltak ki a gázkereskedők igényeinek megfelelően, miközben a téli időszak addigi csúcsa 20,5 millió köbméter volt. Üzemeltetési, technológiai szempontból ez nagy kihívás volt a tároló számára, hiszen a megemelkedett igény a kitárolási ciklus végén jelentkezett, amikor a tárolók feltöltöttségi szintje már alacsony. Az EFS a tárolók magas műszaki színvonalának és a munkatársak hozzáértésének köszönhetően letörésmentes – konstans, az elméleti kapacitással egyező – kitárolást tudott biztosítani – jegyezte meg Fritsch László.
Az EFS egészen április 12-ig biztosította a letörésmentes kitárolást, miközben egy tárolója már készen állt arra, hogy a kereskedők betárolási igényeit teljesítse. A gázpiaci cégek április 8-tól már meg is kezdték a következő időszakra vásárolt gáz elhelyezését az EFS tárolóiba. Ennek biztosítása szoros összehangolást igényelt az alvállalkozók és az üzemek között, az EFS is átszervezte a tárolók tervezett karbantartását.  A kiélezett helyzetből a fogyasztók semmit nem éreztek – húzta alá Fritsch László.
Rámutatott: a rendkívüli helyzet megoldását a korábbi években szisztematikusan végrehajtott tárolói fejlesztések és a folyamatos karbantartási munkák tették lehetővé, az EFS évente 3 milliárd forintot fordít eszközfenntartásra és rekonstrukcióra, az idei terv is ekkora összeget tartalmaz.
Az EFS négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik, a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amelyekből naponta összesen 55 millió köbmétert lehet szükség esetén kivenni. Ezekben a tárolókban az EFS több mint tíz hazai gázkereskedő cég számára tárolja szerződés alapján az általuk beszerzett gázt. A tárolók lehetővé teszik a gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor ez számukra előnyös.
Fritsch László szólt arról, hogy az utóbbi években, elsősorban a válság óta a gáztárolási igény folyamatos csökkenését tapasztalják. Ez részben az ipari fogyasztás visszaesésével magyarázható, illetve a lakosság energiahatékonyságot szolgáló beruházásaival, tudatosabb magatartásával. Középtávon ugyanakkor a tárolók kihasználtságának növekedésével számol a cég.
Az E.On Földgáz Storage a legutóbbi, 2012-ről rendelkezésre álló adatok szerint 39 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 19
milliárd forintos üzemi eredmény és közel 10 milliárd forint adózás előtti eredmény mellett. A cég saját tőkéje 80 milliárd forint. Négy tárolójának telephelyén és budapesti központjában az EFS 180 embert foglalkoztat.
Az E.On 2006 óta tulajdonosa a kereskedelmi földgáztárolást végző EFS-nek és a kereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.-nek, magyarországi gázüzletágába azóta több mint 200 millió eurót fektetett. Az E.On magyarországi földgáz portfoliója várhatóan az év második felében az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába kerül, erről a szerződést március végén kötötték meg. (MTI)

Scroll To Top