Devizahitelek – MSZP: ne nyerészkedjen a kormány és az MNB az árfolyamon!

Az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne akarjanak nyerészkedni az árfolyamon a devizahitelek forintosításakor, amikor százezrek “kétségbeejtő” helyzetben vannak.

Józsa István országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan törvényre lenne szükség, amely lehetőséget ad a 2010 tavaszi árfolyamon történő átváltásra. Hozzátette: az MSZP már korábban mondta, hogy rossz vége lesz a forintosításnak, és most kiderült, hogy igaza lett. A képviselő szerint az unió és a magyar alkotmány sarkalatos pontja a vagyon védelme és a tulajdonnal való szabad rendelkezés joga, de a parlament előtt lévő törvényjavaslat korlátozza a szabad döntési lehetőséget.
Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy ha a kormány mostani “ajánlata” olyan jó lenne, akkor az emberek maguktól is választották volna, így, hogy kötelező, nem biztos abban, hogy a legjobb megoldás született.
Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor szerint a fix árfolyam bevezetésének több üzenete van: ha a kormány attól tart, hogy az árfolyam rosszabb lesz, azzal azt üzeni, hogy képtelen tartani a forint árfolyamát. Ha erősítenék a forintot, akkor a rögzített árfolyam “nyílt rablás”, ha pedig azt mondja a kormány, hogy ez az “egyensúlyi pont”, akkor semmi szükség rá.(MTI)

 

Scroll To Top