Devizahitelek – Együtt: az MNB fizesse be a forintosításból származó nyereségét!

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint a Magyar Nemzeti Banknak be kell fizetnie az államkincstárnak a devizahitelek forintosításából származó nyereségét.

Erről törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek az ellenzéki párthoz tartozó független képviselő, Szelényi Zsuzsanna. Az indítvány alapján ezt az összeget a kormány az államadósság csökkentésére fordítaná – közölte Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa kedden telefonon az MTI-nek.
A politikus – aki a témában sajtótájékoztatót is tartott – azt mondta, alapvetően egyetértenek a devizahitelek forintosításával, de azt egyúttal kormányzati önkritikaként értelmezik. Jó gazdaságpolitika és a forint értékét tartó jegybank mellett nem lenne szükség a forintosításra – tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra, hogy ha minden devizahitelt forintosítanak, ahhoz 9-10 milliárd euró értékben lesz szükség devizára. Ezt az MNB bocsátja a kereskedelmi bankok rendelkezésére, úgy, hogy ezzel 130-150 milliárd forintnyi egyszeri nyeresége keletkezik – közölte Pápa Levente. Hozzátette, a jogszabállyal azt szeretnék megakadályozni, hogy ezt az összeget Matolcsy György MNB-elnök saját hatáskörben költhesse el.
Szelényi Zsuzsanna emellett benyújt egy másik javaslatot is, amelyik szerint a jövőben nem az MNB igazgatósága, hanem a nemzetgazdasági miniszter döntené el, hogy az intézmény befizeti-e a profitját az államkincstárba.(MTI)

Scroll To Top