Devizahitelek – A bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatát az MNB teljesen elfogadta

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tenderén a devizahitelek forintosításához a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be, az MNB az összes igényt elfogadta – közölte a jegybank a honlapján hétfőn.

Az MNB közölte: a devizatartalék felhasználására a következő 3 évben fokozatosan kerül sor.
A jegybanki közlemény szerint a kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, melyből 1,63 milliárd euró volt a rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélkül ügyletre beadott ajánlatok összege.
A jegybanki közleményben kitérnek arra: mivel a tendert megelőzően a jegybank minden jelentős fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelekkel rendelkező bankkal formális szerződést kötött a tendereken való részvétel mértékéről, és a bankok ennek megfelelően adták be ajánlataikat, így az MNB minden ajánlatot elfogadott.
A fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitel-állomány a bankrendszerben 3350 milliárd forintot (10,8 milliárd euró) tett ki 2014. szeptember végén, ami az ügyfelekkel való elszámolás után több mint 500 milliárd forinttal (1,7 milliárd euró) csökkenhet.
Ez azt jelenti, hogy a forintosítás 9 milliárd euró értékű állományt érinthet. Ugyanakkor az érintett hitelállomány mögött több mint 1,56 milliárd euró (480 milliárd forint) volt az elszámolt értékvesztés, amiből az MNB számításai szerint az elszámolások miatt csaknem 0,4-0,6 milliárd euró (120-180 milliárd forint) felszabadítására kerülhet sor. Ebből adódóan a bankok forintosításhoz kapcsolódó fedezési igénye 8 milliárd euró körüli összegre tehető – olvasható a jegybanki közleményben.
Az MNB tenderén allokált 7,83 milliárd euró azt jelenti, hogy a bankok a forintosításra kerülő devizahitel-állományt szinte teljes egészében fedezték. A jegybanki tender révén lehetővé vált a fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelek kivezetése.
Megjegyzik: az MNB az esetlegesen fennmaradt banki devizaigények kielégítésére 2014. november 11-én, kedden 10 órakor újabb tendert tart, amin a bankok a hétfői tender után rendelkezésükre álló limitek erejéig vehetnek részt. Ezt követően a jegybank csak egyedi banki igény esetén tart újabb tendert.

(MTI)

Scroll To Top