Deviza, arany, olaj elemzés – 2014.01.31

A piac teszteli a központi bankok devizájuk támogatására foganatosított intézkedéseit. A BRL kb. 1%-kal erősödött, miután a központi bank elmondta, hogy 2,3 milliárd USD összegű devizahitel-korlátozást nyújt majd a deviza támogatására és az importár-indexek korlátozására.

Birger_Schafermeier_osszefoglalo_640

IronFX napi elemzés:

A piac teszteli a feltörekvő piacok központi bankjainak intézkedéseit
 • A BRL és a RUB erősödik, mivel a központi bankok eltökéltséget mutatnak devizájuk támogatása iránt
 • A kelet-európai devizák gyengültek, mivel a befektetők tesztelik az országok központi bankjainak intézkedéseit
 • A PLN a piac következő célkitűzése lehet; támogathatja a vételt gyengülés esetén
USD: általánosságban erősödött a G10 devizákhoz képest
 • A NOK a legnagyobb vesztes a munkanélküliségi ráta mai közzététele előtt
 • Az AUD rallyzott, mivel az USA-beli és a délkelet-ázsiai részvények emelkedése miatt visszatért a kockázatvállalás
 • A JPY csak kis mértékben erősödött a japán infláció ellenére
Ma:  Mozgalmas napnak nézzük elé. Az eurozóna januári előzetes fogyasztói árindexe várhatóan valamelyest gyorsult; bizonyos mértékben csökkentheti a további enyhítés szükségessége miatt az EKB-ra nehezedő nyomást, és ezért támogatja az eurót. Az eurozóna decemberi munkanélküliségi rátája várhatóan stabil marad; a német decemberi viszonteladói értékesítés csökkenhet. USA:  A decemberi személyi jövedelem a novemberivel azonos ütemű, de a személyi kiadások lassulni látszanak. Nem egyértelmű, milyen hatása lesz, mivel a 4. negyedéves GDP már napvilágot látott. A chicagói PMI-index várhatóan mérsékelten csökken; Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges adatát várhatóan felfelé korrigálják. Az USA-beli mutatószámok valószínűleg vegyesek, mivel nincs egyértelmű hatás az amerikai dollárra nézve. Várunk a dallasi Fed elnök (Fisher) beszédére, amely alaphangot ad az amerikai dollárnak.  

IronFX_special-bonus_728x90_HU

Részletesebb elemzés:

 • A piac teszteli a központi bankok devizájuk támogatására foganatosított intézkedéseit. A BRL kb. 1%-kal erősödött, miután a központi bank elmondta, hogy 2,3 milliárd USD összegű devizahitel-korlátozást nyújt majd a deviza támogatására és az importár-indexek korlátozására. A letaglózott RUB erősödött, miután az orosz központi bank megerősítette korlátlan piaci beavatkozásait, hogy a devizát a célkitűzés szerinti tartományban tartsa; még a ZAR is valamelyest erősödött azon várakozások hatására, hogy további kamatlábemelésre kerül sor, miután a termelői árak a várakozásokat felülmúlóan emelkedtek. Másrészt a kelet-európai devizák gyengültek – a HUF, a CZK és a PLN kb. 1%-kal csökkent, mivel a piac elkezdte tesztelni az országok központi bankjainak kamatlábemeléssel kapcsolatos megoldásait. Ez a fajta tesztelés által a „ragály” átterjed a gyenge, érzékeny devizákról a korábban erős devizákra.
 • Mivel a piac a gyenge pontokat keresi, a PLN átmenetileg érzékenynek tűnik, mivel folyó fizetési mérleg deficitje ellenére eddig elkerülte az értékesítés legrosszabb részét. Szerintem a deviza fundamentálisan egészséges, és képes ellenállni a támadásoknak. A gazdasági adatok javulnak, az infláció alacsony, de emelkedik, és az elemzők egy része idén kamatlábemelésre számít. Míg az ország továbbra is folyó fizetési mérleg deficittel rendelkezik, az jelentősen csökkent az elmúlt évek során (2008-ban 8,1% volt; idei becslés 2,6%). Ezért a befektetők esetleg fontolóra vehetik a PLN vásárlását, ha a spekulánsok támadása jelentősen gyengíti a devizát.
 • A dollár általánosságban erősödött a G10 devizákkal szemben. A NOK fő vesztes volt a mai munkanélküliségi ráta közzététele előtt, amely a becslés szerint emelkedést jelez a januári munkanélküliségben. Norvégia szerdán közzétett, novemberi munkaerő-felmérése emelkedést jelzett. Másrészt az AUD erősödött, mivel az USA-beli és a délkelet-ázsiai részvények rallyja miatt felélénkült a piacon a kockázatvállaló kedv.
 • A szokásos hó végi adatáram Japánból eléggé optimista képet nyújt a gazdaságról. Konkrétan: az infláció valamelyest gyorsult, mivel a nemzeti fogyasztói árindex decemberben éves szinten 1,6%-kal emelkedett (novemberben éves szinten 1,5% volt), és közeledik a Japán Nemzeti Bank 2%-os célkitűzése felé. A mag fogyasztói árindex (az élelmiszerek és az energiahordozók kivételével) is valamelyest gyorsult, ami jelzi, hogy van infláció az árucikkek körében. Ez pozitív hír a jen számára, mivel csökkenti annak szükségességét, hogy a Japán Nemzeti Banknak növelje ösztönzési programját. Ezen háttér ellenére a jen csupán mérsékelten erősödött, talán azért, mert a hazai híreket valamelyest ellensúlyozta a kockázatvállalás felélénkülése. A jen azonban várhatóan tovább erősödik, mivel nem hiszem, hogy a feltörekvő piacok válsága véget ért, csupán „más vizekre evezett”.
 • Az európai napirend fő pontja ma az eurozóna januári fogyasztói árindexének első becslése. A teljes adat az előrejelzés szerint éves szinten 0,8%-ról (december) éves szinten 0,9%-ra gyorsult. Másrészt a mag fogyasztói árindex a becslés szerint +0,9%-ról éves szinten +0,8%-ra lassult. Az EKB a teljes inflációt, nem pedig a mag inflációt veszi célba, ezért a teljes infláció gyorsulása bizonyos mértékben csökkentheti a további enyhítés szükségessége miatt az EKB-ra nehezedő nyomást, és ezért támogatja az eurót. Az eurozóna decemberi munkanélküliségi rátája várhatóan 12,1% maradt. A német decemberi viszonteladói értékesítés az előrejelzés szerint havi szinten lassult.
 • Kanadában a novemberi GDP az előrejelzés szerint az októberinél lassabb ütemben emelkedett.
 • Az USA-ban a decemberi személyi jövedelem az előrejelzés szerint havi szinten 0,2%-kal emelkedett (a novemberivel azonos ütemben), de a személyi kiadások azonos hónapot tekintve várhatóan havi szinten +0,2%-ra lassulnak (a +0,5%-kal szemben). A teljes és a mag PCE deflátor a becslés szerint decemberben éves szinten gyorsult. Mivel a GDP 4. negyedéves gyors becslése csütörtökön látott napvilágot, valószínűtlen, hogy ezen adatok befolyásolják a piacot. Az egyéb mutatószámok vegyesek lehetnek: a chicagói januári beszerzési menedzser index az előrejelzés szerint mérsékelten csökkent; a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges adata várhatóan kedvezőbb lesz, mint a kezdeti becslés.
 • A mai nap beszédet tartanak: az EKB hivatalnokai, Nowotny, Noyer és Rimsevcs „Az euró-dilemma: belül és kívül” címen előadást tartanak egy budapesti konferencián; az EKB hivatalnoka, Coeure pedig „Az euróövezet – az előttünk álló kihívások” címen tart beszédet. A dallasi Fed elnök, Richard Fisher beszédet tart a Fed tevékenységéről és a gazdaságról a dallasi Fed által szervezett közösségi fórumon. Beszéde jelentőséggel bír, mivel ez az első a szerdai FOMC értekezlet után. Talán betekintést kapunk az FOMC gondolkodásába.

 

Részletesebb elemzés:

EUR/USD

EURUSD_31Jan2014

 • Az EUR/USD pár csökkent, áttörte mindkét mozgóátlagát, és elérte az 1,3525-ös (T1) támaszszint és az 1,3570-es (E1) ellenállásszint közötti támaszszinti tartományt. Az erős, 1,3525-ös (T1) korlát egyértelmű, lefelé történő áttörése visszafordítja a január 23-i rallyt, és utat nyithat a következő, 1,3400-es (T2) akadály felé, amely egybeesik a korábban említett előremenetel 161,8%-os Fibonacci hosszabbítási szintjével. Az MACD mutatószám – amely már indító vonala alatt van – negatív jelet kapott, ami medve jellegű momentumot jelez. Az RSI 30-as szintje közelében van, ezért nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy növekvő korrekciós hullám, mielőtt a medvék ismét fölénybe kerülnek.
 • Támaszszint: 1,3525 (T1), 1,3400 (T2), 1,3300 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3570 (E1), 1,3640 (E2), 1,3700 (E3).

 

USD/JPY

USDJPY_31Jan2014

 • Az USD/JPY elérte a 102,14-es (T1) támaszszinti tartományt az okt. 8. és jan. 2. közötti előremenetel 38,2%-os Fibonacci visszatérési szintje közelében, és emelkedett. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a pár alacsonyabb maximum szinteket ér el; ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy a csatát a korábban említett támaszszinti tartománynál alacsonyabb szintre irányítsák, várhatóan megcélozzák az 50%-os visszatérési szintet a 101,12-es (T2) szint közelében. A hosszabb távú időkeretben a rövid távú csökkenő trendet továbbra is a fő növekvő útvonal visszatérésének tekintem.
 • Támaszszint: 102,14 (T1), 101,12 (T2), 100,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,00 (E1), 103,90 (E2), 105,00 (E3).

 

EUR/GBP

EURGBP_31Jan2014

 • Az EUR/GBP csökkent, és lefelé áttörte a 0,8230-as korlátot. A pár jelenleg ezen szint alatt van; ha a medvék visszanyerik közelmúltbeli momentumukat, várhatóan megcélozzák a 0,8167-es (T1) támaszszinti akadályt.  A momentum mutatószámokra való támaszkodás nem tűnik ütőképes stratégiának, mivel az MACD indító és zérus vonala alatt van, de az RSI iránya felfelé ível. Amíg az árfolyam a mozgóátlagok és a lila rövid távú ellenállásszint alatt van, a kilátások negatívak maradnak.
 • Támaszszint: 0,8167 (T1), 0,8080 (T2), 0,8035 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8230 (E1), 0,8305 (E2), 0,8345 (E3).

Arany

XAUUSD_31Jan2014

 • Az arany képtelen volt áttörni az 1268-as (E2) akadályt, majd csökkent, és áttörte az 1250-es korlátot, és lefelé hibás kilengést vitt végbe. A nemesfém visszatért hosszabb távú csökkenő trendvonala alá; az 1235-ös (T1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítheti, hogy a közelmúltbeli előremenetel csupán a fő csökkenő trend visszatérése volt. Mindkét momentum mutatószám csökkenő útvonalat követ, míg az MACD zérus és indító vonala alatt van. Másrészt csak az 1268-as akadály (E2) felfelé való áttörése hatására válhat a kép ismét pozitívvá.
 • Támaszszint: 1235 (T1), 1220 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1250 (E1), 1268 (E2), 1315 (E3).

Olaj

CLH4_31Jan2014

 • A WTI emelkedett, és sikeresen áttörte az előző legmagasabb szintet (97,85 – T1). A növekvő trend érvényben marad, mivel az ár magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el a kék trendvonal és mindkét mozgóátlag felett. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy veszít momentumából, mivel negatív divergencia azonosítható a momentum mutatószámok és az ár mozgása között. Az MACD – bár pozitív tartományban van – úgy tűnik, hogy készen áll indító vonalán lefelé való áttérésre, ami megerősíti a lassuló momentumot.
 • Támaszszint: 97,85 (T1), 96,50 (T2), 95,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 98,93 (E1), 100,55 (E2), 102,00 (E3).

Scroll To Top