Decemberben is csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

Az utóbbi több mint egy évtized legrosszabb hónapját tudhatja maga mögött az Egyesült Államok feldolgozóipara, amelynek teljesítménye decemberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkent. A rendelésállomány közel 11 éves mélypontra süllyedt, és tovább csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének tanúsága szerint.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 47,2 pontra csökkent a novemberi 48,1 pontról. Elemzők emelkedésre, 49,0 pontos értékre számítottak.
A decemberi 47,2 pont 2009 júniusa óta a legalacsonyabb érték, és nem igazolta azokat a várakozásokat, hogy stabilizálódik a visszaesés üteme az amerikai-kínai kereskedelmi háború áldozatává esett feldolgozóiparban.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték gyorsuló visszaesésre utal.
Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 5,9 ponttal 43,2 pontra zuhant. A foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke 1,5 ponttal 45,1 pontra – 2016 januárja óta a legalacsonyabb szintre – esett, és decemberben már az ötödik egymást követő hónapban jelezte, hogy csökkent a feldolgozóipar munkavállalóinak száma.

Az új megrendelések mutatója 0,4 ponttal 46,8 pontra süllyedt, ami 2009 áprilisa óta a legrosszabb érték. Az új exportmegrendelések alindexe még erősebben, 0,6 ponttal 47,3 pontra csökkent.
Az árindex viszont május óta először az 50 pontos küszöb fölé ugrott: kereken 5 ponttal, 51,7 pontra emelkedett értéke.
Az amerikai feldolgozóipar az év második felében erős nyomás alá került, miután az Egyesült Államok és Kína vámháború lelassította az áruforgalmat a világ két legnagyobb gazdasága között, és visszavetette a világgazdasági növekedést. Bár december közepére a két félnek sikerült tető alá hozni egy kereskedelmi részmegállapodást, már túl késő volt ahhoz, hogy megfordítsa a teljesítmény csökkenésének trendjét.
A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Pánikra azonban nincs ok, mivel az ISM beszerzésimenedzser-indexének 42,9 pont alá kell kerülnie ahhoz, hogy megbízhatóan jelezze a szélesebb gazdaság recesszióját.(MTI)

Scroll To Top