Ankara aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok és Irán közti feszültség éleződése miatt

Mély aggodalmát fejezte ki a török külügyminisztérium a Washington és Teherán közti feszültség éleződése miatt, miután az Egyesült Államok péntekre virradóra Bagdad repülőterénél légicsapásban megölt egy magas rangú iráni tábornokot, valamint az Irán által támogatott iraki milíciák vezetőjét.

A tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a támadás, és különösen Irak konfliktusövezetté tétele árthat a közel-keleti térség békéjének, biztonságának és stabilitásának.
A török külügyminisztérium hangsúlyozta: a hasonló lépések fokozzák az erőszakot, amelynek minden érintett fél a kárát látja. A tárca leszögezte, hogy “Törökország mindig ellenezte a régió külső befolyásolását, a merényleteket és a felekezeti viszályt”, egyúttal arra kérte az érintetteket, hogy “a józan ész szerint cselekedjenek” és “a diplomáciát részesítsék előnyben”.

A Donald Trump amerikai elnök által elrendelt amerikai légicsapásban megölték Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetőjét.
Ádil Abdul Mahdi iraki ügyvezető kormányfő közleményében Irak elleni agressziónak, országa szuverenitása megsértésének nevezte a támadást, amely szerinte háborúhoz fog vezetni Irakban, a térségben és a világban. Hozzátette: a támadás megsértette az iraki amerikai jelenlét feltételeit is. Barham Száleh iraki elnök szintén elítélte a légitámadást, de önmérsékletre szólított fel. Iraknak elsődlegesen a nemzeti érdekeit kell figyelembe vennie, és el kell kerülnie a fegyveres konfliktus okozta tragédiákat, amelyektől négy évtizede szenved – írta közleményében.(MTI)

Scroll To Top