Csak 2-3 év múlva derül ki, mekkora palagázkészlet van Ukrajnában

A Shell és az ukrán SZPK-Geoszervisz nevű vállalat szakértői szerint legalább 2-3 évig eltartanak a próbafúrások, és csak utána derül ki, mennyi palagázkészlet rejtőzik Ukrajnában a föld alatt – írta csütörtöki számában a Kommerszant-Ukrajina című napilap.

Az újságcikk szerint Eduard Sztavickij energetikai miniszter az előző napi kormányülésen bejelentette, hogy a palagáz kitermelése már 2015-ben megkezdődik. Továbbá biztosította az ukrán kabinetet afelől, hogy a kitermelés semmiféle ökológiai kockázattal nem jár.
A Shell vállalat kapta Ukrajnában a megrendelést, hogy derítse fel az országban rejtőző palagázkészletet, és annak kitermelésének technológiáját, illetve annak költségét. Egyelőre a cég a kelet-ukrajnai Harkiv megyében végzett egy próbafúrást. Az elkövetkező években terveznek újabb 15 helyszínen próbafúrásokat végezni. Ezek alapján tudják csak megállapítani a szakemberek, milyen mennyiségű palagázzal is rendelkezik Ukrajna.
Az ország számára az Oroszországból exportált földgáz magas ára miatt fontos, hogy alternatív forrásokból nyerjen gázt. Korábban megjelent hírek szerint Ukrajna akár 32-33 ezer milliárd köbméter palagázkészlettel is rendelkezhet, később az adatokat módosították szerényebb mértékre, 1,2 ezer milliárd köbméterre. Ugyanakkor szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a becslések nem megalapozottak, csak a próbafúrások elvégzése alapján lehet biztosabb adatokat közölni.
A palagáz olyan földgáz, amely a talaj alatti nagy kiterjedésű pórusrendszerek helyett geológiai palaalakzatok apró üregeiben, illetve mikroszkopikus átmérőjű csatornáiban található. Kitermelése különleges technológiát igényel.
A lap szerint miután az Egyesült Államok palagáz-kitermelésbe kezdett, több földgázt hozott a felszínre, mint Oroszország a hagyományos kitermeléssel. (MTI)

Scroll To Top