Államfőt választ az olasz parlament

Az olasz parlament felső- és alsóházának csütörtöki közös ülésén megkezdődött a szavazás az új államfőről. A bal- és jobbközép közös jelöltet állított, Franco Marini volt szakszervezeti vezetőt.

Először a szenátorok majd a képviselők szavaznak a mandátuma végéhez ért Giorgio Napolitano utódjáról az olasz parlament alsóházi üléstermében. A parlament tagjai után a tartományok küldöttei voksolnak.
Összesen 1007-en döntenek a 12. olasz köztársasági elnök személyéről: 630 képviselő, 319 szenátor (a négy örökös szenátorral együtt) és a tartományok 58 küldötte.
A szavazás első három körében kétharmados többség kell (671 szavazat) az államfő megválasztásához. A negyedik voksoláson már elegendő az 50 százalék plusz egy szavazatnyi többség (504 voks).
A szavazás titkos és több órán át tart: a voksolók egymás után lépnek be az ülésteremben felállított szavazófülkébe. Az első voksolás eredménye délután várható. Becslések szerint csütörtökön két szavazási fordulóra lesz elegendő idő. Ha a voksolások eredménytelenül zárulnak, az államfőválasztás pénteken folytatódik.
Az elnökválasztás feszült hangulatban kezdődött, s elemzők szerint eredménye kiszámíthatatlan.
A balközép Demokrata Párt (PD) és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) közös jelöltben állapodott meg: Franco Marini PD-politikust jelölték, a CISL szakszervezeti szövetség volt főtitkárát, a római parlament szenátusának volt elnökét. Marinire igent mondott a Mario Monti vezette centrum is.
Marini jelölése és főleg a PdL-lel való egyezkedés azonban törést okozott a PD-ben és a balközép szövetségben. A PD közel száz parlamenti tagja erősítette meg a szavazás előtt az újságíróknak, hogy nem szavaz Marinire, tartózkodik vagy Marini helyett Stefano Rodota alkotmányjogászt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjét támogatja. Ugyanezt hangoztatta a PD eddigi szövetségese Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke is, aki szerint Marini jelölése “a balközép végét jelenti”.
Marini bukása Pierluigi Bersani PD-főtitkár lemondásához is vezethet.
A csütörtöki napilapok szerint az sem kizárt, hogy a versenyben végül egy harmadik – egyelőre ismeretlen – jelölt kerekedik felül. (MTI)

Scroll To Top