Bostoni robbantás – Merénylet veszélyére figyelmeztetett a célegyenesben egy hírszerzési jelentés

„Fokozottan sebezhető területnek” nevezte a bostoni maraton célegyenesét a verseny előtt öt nappal elkészült egyik hírszerzési jelentés, és arra figyelmeztette a rendőrséget, hogy szélsőségesek kisebb erejű bombatámadást követhetnek el a nézők és a versenyzők ellen – közölte csütörtökön a Los Angeles Times.

Az április 10-én keltezett, 18 oldalas jelentés a belbiztonsági minisztérium alá tartozó Bostoni Regionális Hírszerzési Központban született. Az intézmény feladata, hogy a rendőrséget és a katasztrófamentőket ellássa a nekik szükséges hírszerzési információkkal. A központ viszont leszögezte, hogy a jelentés megírásának időpontjában nem állt rendelkezésére olyan megalapozott és konkrét információ, amely közvetlen fenyegetésre utalt volna.
„Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) nem azonosított egyetlen magányos merénylőt vagy szélsőséges csoportot sem, amely fenyegetést jelentett volna a bostoni maratonra nézve” – írta a Los Angeles-i lap.
Az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának meghallgatásán a bostoni és a massachusettsi rendőrparancsnokok arról számoltak be, hogy az FBI sohasem tájékoztatta őket arról: a bostoni lakos Tamerlan Carnajev – a robbantás egyik feltételezett társtettese – Dagesztánban járt. Arról sem kaptak információt, hogy az orosz hatóságok óvatosságra intették amerikai kollégáikat a csecsen férfival kapcsolatban – tették hozzá.
Ugyanakkor, mint arra Edward F. David III., Boston rendőrfőnöke rámutatott, nem biztos, hogy a helyi hatóságok tudtak volna mit kezdeni a dagesztáni látogatásra vonatkozó információval, és nem biztos, hogy más következtésre jutottak volna Carnajevvel kapcsolatban, mint amire az FBI jutott, amely kihallgatta őt, de vele kapcsolatban semmit nem talált gyanúsnak.
Több képviselő hangot adott annak a véleményének, hogy a szövetségi és a helyi hatóságok közötti információcsere elmaradása az ügyben hiba volt.
A The Washington Post csütörtökön arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok mindeddig nem találtak semmilyen arra utaló jelent, hogy a bostoni robbantás elkövetésével vádolt Carnajev fivérek bármilyen külföldi terrorszervezettel kapcsolatban álltak volna. A The New York Times szerint az orosz terrorelhárítás azt vizsgálja, hogy Tamerlan Carnajev és a Dagesztánban tavaly kommandósok által lelőtt, kanadai állampolgárságú William Plotnikov nem állt-e kapcsolatban egy olyan, a diaszpórában élő, orosz ajkú nagyobb csoporttal, amelyet az interneten keresztül szervezett meg egy európai csoport. (MTI)

Scroll To Top