Bővítette külföldi érdekeltségeit a nyíregyházi Marso Kft.

Növelte külföldi telephelyeinek és érdekeltségeinek számát a gumiabroncs kis- és nagykereskedelmével, szervizével, illetve a teherabroncsok újrafutózásával foglalkozó nyíregyházi Marso Kft. – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalat a gyártással nem foglalkozó gumiabroncs-kereskedő cégek között a legmagasabb árbevétellel rendelkezik, a hazai személy- és teherabroncs-piacot tekintve több mint 20 százalékos, mezőgazdasági abroncsoknál pedig több mint 50 százalékos a piaci részesedése.
Az országosan huszonkét telephellyel rendelkező, összesen 225 főt foglalkoztató nyíregyházi cég 2011-ben még 15,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 307,7 millió forintos adózott eredményt realizált. A következő évben azonban a gumiabroncsgyártók kapacitásnövelése miatt a felújítási piac csökkent, amelyet a Marso is elszenvedett, emiatt a társaság 2012-es árbevétele 14,5 milliárd forintra csökkent, és a 210,6 millió forintos adózás utáni eredmény is elmaradt a korábbi évitől.
A társaság tavaly több fejlesztést kezdett el, uniós pályázat keretében korszerűsítette a vállalatirányítási rendszerét és gépparkját, valamint folyamatosan bővítette a részben saját tulajdonban, részben franchise rendszerben működő kiskereskedelmi hálózatát. A Marso emellett – a bukaresti és a craiovai telephelyek létrehozásával – bővítette a Romániában működő leányvállalatát (Marsorom), és új érdekeltséget hozott létre Belgrádban is.
A társaság az idén uniós forrás segítségével fejleszteni és bővíteni akarja 9 ezer darabos kapacitású teherabroncs újrafutózó üzemét. A tervek szerint a kétezer négyzetméteres új gyártócsarnok révén tevékenység- és létszámbővítés is megvalósul. A szervizhálózat fejlesztése keretében a hódmezővásárhelyi szerviz újjáépítése kezdődhet el hamarosan, valamint a cég folytatja öt évvel ezelőtt megkezdett humánerőforrás-képzési programját.(MTI)

Scroll To Top