Bostoni robbantás – „Csak azért is” maraton Hamburgban

Rendben lezajlott vasárnap a hamburgi maratoni futóverseny: a hétfői bostoni maratonon elkövetett kettős robbantást néhány nappal követő nemzetközi utcai futóversenyt a „csak azért is” mottóval tartották meg.

A németországi Hansa-városba mintegy hatvan országból érkeztek futók, a versenyen több mint 15 ezren indultak. A start előtt egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a bostoni áldozatokra, és lejátszották Neil Diamond Sweet Caroline című dalát, a Boston Red Sox baseballcsapat indulóját. Sokan sárga-kék – a bostoni maraton színeit idéző – szilikon karkötőt viseltek, amelyen az a felirat állt, hogy Run for Boston (Bostonért futok).
A bostoni kettős robbantás után nyolc futó lemondta a részvételt, sokan viszont éppen a merénylet után jelezték, hogy indulnak a hamburgi maratonon. Számos neves közéleti személyiség és politikus, köztük Daniel Bahr egészségügyi miniszter is a pokolgépes merénylet után jelentette be, hogy „csak azért is” részt vesz a versenyen. A szervezők és a hamburgi városvezetés szerint egy pillanatra sem merült fel, hogy elhalasztják a 28. hamburgi maratont.
A kijelölt útvonal mentén a szervezők becslése szerint 750 ezres nézőközönség sorakozott fel. A rendezvényt több mint 400 rendőr biztosította. Egy metrómegállót nagyjából fél órára le kellett zárni, mert bejelentés érkezett egy gyanús csomagról, amelyről azonban kiderült, hogy csak egy üres cipősdoboz.
A versenyt a kenyai Eliud Kipchog nyerte meg pályacsúccsal. A 28 éves győztes 2:05:30 óra alatt teljesítette a több mint 42 kilométeres távot, megdöntve az etióp Shami Dawit tavaly elért rekordját (2:05:58). (MTI)

Scroll To Top