Béremelési ajánlatot tett a BKV vezetése, a szakszervezet kevesli a nyolc százalékos emelést

A BKV Zrt. nyolc százalékos béremelési ajánlatot terjesztett a munkavállalói oldal elé. A cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint ez „megalázóan kevés” – derült ki a felek MTI-hez kedden eljuttatott közleményeiből.

A BKV Zrt. közölte: a munkavállalói oldal felé terjesztett nyolc százalékos béremelési ajánlat 5,6 milliárdos forint ráfordítást jelent a közlekedési vállaltnak.
Hozzátették: a társaság ebből az összegből fedezné a később megállapítandó mértékű alapbéremelést, fordítana a szenioritási rendszer kiterjesztésére, a kulcsfontosságú pozíciót betöltők, illetve a diplomás munkaerő megtartását segítő bérrendezésre és a munkakörülmények javítására. Ezek között egészségmegőrző intézkedéseket és juttatásokat említett a BKV kommünikéje.
A BKV jelezte azt is, hogy „a munkavállalói oldal az ajánlatot jelen formájában nem tudta elfogadni”.
Úgy folytatták: „a cégvezetés biztosította róla tárgyalópartnereit, hogy tisztában van az éles munkaerő-piaci versenyhelyzettel, és felelős munkáltatóként törekszik egy olyan megállapodás létrehozására, amely segíti a jelenlegi munkaerő megtartását (…)”.

A BKV-nál működő EKSZ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az átlagosan nyolc százalékos emelés „nem tárgyalási alap”, az „megalázóan kevés”. Egyúttal leszögezték, hogy a szakszervezetek kitartanak a 15 százalékos követelés mellett.
Az EKSZ beszámolt arról is, hogy a keddi bértárgyalás volt az első, amelyen a BKV vezetése konkrét ajánlatot tett az idei bérek emelésére. „(.) a szánalmasan kevés, több tételből összeállt, nagyjából 8 százalékos javaslatért kár volt összeülni” – idézte a közlemény Naszályi Gábort, a szakszervezet elnökét.
Naszályi Gábor a közleményben kifejtette, hogy a nyolc százalék átlag úgy jön össze, hogy hat százalékot alap béremelésként, két százalékot pedig szenioritás és a „kulcsemberek” megtartása címén adna a cég.
A szakszervezeti elnök azt hangsúlyozta: „ezzel a szánalmas ajánlattal nem lehet a tapasztalt járművezetőket és karbantartókat a cégnél tartani”. Naszályi szerint, ha Bolla Tibor vezérigazgató felelősen gondolkodik a BKV jövőjéről és az ott dolgozók megbecsüléséről, akkor komolyabban veszi a béremelési tárgyalásokat, s hamarosan tesz egy, a keddinél „lényegesen jobb” ajánlatot.
A felek közölték azt is, hogy megállapodtak a tárgyalások folytatásában.(MTI)

Scroll To Top