Alekszej Lihacsov: A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020 január 20-án Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója munkalátogatást tett a kínai Csiangszu tartományban lévő Tianvani Atomerőműben, amely Oroszország és Kína együttműködésének keretében valósult meg és épül tovább. Az erőmű első négy, orosz tervezésű és gyártású, VVER-1000 típusú blokkja már sikeresen üzemel.

A Tianvani Atomerőműben tett látogatás során Alekszej Lihacsov találkozott Zhang Kejiannal, a Kínai Atomenergia-ügynökség elnökével. A két vezető azon az ünnepségen vett részt, amelyet a Tianvani Atomerőmű 3. blokk állandó üzemeltetésre történő átadásáról szóló jegyzőkönyv aláírása alkalmából tartottak. A dokumentumot orosz részről Alekszej Bannyik, az ASZE Mérnöki Vállalat kínai projektigazgatója, kínai részről pedig Zhang Yi, a Jiangsu Nuclear Power Corporation vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével. Jelenleg mind a négy blokk stabilan, a szerződésben rögzített névleges teljesítményen üzemel, a kínai, illetve a világ atomiparának egyik legjobb üzemi eredményét mutatva fel ezzel.

Alekszej Lihacsov emlékeztetett arra, hogy a 3. és a 4. blokk kereskedelmi üzembe állása rekordidő alatt, a kitűzött határidő előtt történt meg. „A Tianvani Atomerőmű jól szemlélteti az orosz és a kínai atomipari szakemberek magas szintű képzettségét, kitűnő példája annak, hogy a dolgozók személyesen és szakmailag is hozzájárultak az együttműködés sikeréhez” – jegyezte meg.

Alekszej Lihacsov és Zhang Yi felkeresték a Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkjának építési területét is, ahol  3+ generációs orosz VVER-1200-as reaktorokkal működő blokkok létesülnek.
Az építési területet már gyakorlatilag előkészítették. A felek reményüket fejezték ki, hogy a 7. blokk alaptestébe az első adag betont  öt hónappal a kitűzött határidő előtt,  2020 decemberében beöntik.

A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje.
Az erőműben jelenleg négy VVER-1000-es típusú blokk üzemel. Az első és a második blokk indítása 2007-ben történt, a harmadik és a negyedik blokk pedig 2018-ban állt kereskedelmi üzembe.

A Tianvani Atomerőmű blokkjai négycsatornás biztonsági rendszerrel működnek, aktív és a passzív biztonsági biztonsági megoldásokat alkalmaznak. A reaktort kettős falú burkolattal látták el, amely képes ellenállni robbanásoknak, földrengésnek és más  természeti csapásoknak. A reaktortartály alá beépített zónaolvadék-csapda tovább növeli a biztonságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. június 8-án Kínában tett látogatása alkalmával Pekingben írták alá azt a szerződéscsomagot, amelynek értelmében a Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkját VVER-1200 típusú, 3+ generációs reaktorokkal építik meg. A Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkjára vonatkozó fővállalkozói szerződést 2019. március 7-én írták alá Pekingben.
A dokumentum értelmében az orosz fél tervezi a reaktorszigetet és szállítja azokhoz a kulcsfontosságú berendezéseket.

 

Scroll To Top