Az idén 2,5 milliárd forinttal támogatják a zalai közfoglalkoztatási programokat

A tervek szerint az idén 4 ezren juthatnak munkához a közfoglalkoztatási programok keretében Zala megyében, a projektek támogatására közel 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel.

A rendelkezésre álló keretösszegből a legnagyobb tételt a kistérségi startmunka mintaprogramok 1,44 milliárd forintos támogatása jelenti, amelyből 90 települési önkormányzat pályázata alapján összesen közel 1350 fő foglalkoztatását tudják megvalósítani. A zalaszentgróti kistérségben 417 fő bevonásával 63 projekt valósulhat meg, a letenyei kistérség félszáz programjában pedig 395 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség.
A négy hátrányos helyzetű kistérségből közel 200 projektet nyújtottak be az önkormányzatok; a pályázatok egynegyede mezőgazdasági utak karbantartására irányul, 34 mezőgazdasági programokra, 39 belterületi közútjavításra.
A kistérségi startmunka mintaprogramok 90 százaléka már márciusban elkezdődött, eddig több mint 1230 álláskereső tudott munkába állni. Az országos közfoglalkoztatásba további 1355 főt vontak be; négy zalai finanszírozású országos közfoglalkoztatási programban 489 fő, a nem zalai finanszírozású országos programokban pedig további 866 fő vesz részt.
A hagyományos, hosszú közfoglalkoztatási programokban az év során összesen 1164 fő foglalkoztatása valósulhat meg, közülük 548-an már márciusban munkába álltak. A támogatás éves összege meghaladja a 350 millió forintot. A közfoglalkoztatottak zöme település-tisztasági, közintézmény karbantartási, felújítási, parkgondozási feladatokat lát el, de ha a feltételek adottak, lehetőség van arra is, hogy adminisztratív munkakörökben, szociális gondozóként, egészségügyi betanított munkásként, múzeumőrként, fakitermelőként, motorfűrész-kezelőként, kézbesítőként helyezkedjenek el – mondta Borsos József. (MTI)

Scroll To Top