Az Equilor költségvetési kiigazítással számol októberben, erősebb forinttal az év végén

Az Equilor Befektetési Zrt. azzal számol, hogy a kormány októberben újabb költségvetési kiigazításról dönthet az államadósság csökkentése érdekében. A brókercég MTI-hez eljuttatott keddi elemzése szerint továbbra is javulnak a magyar makrogazdasági mutatók, de az államadósság szintje és az orosz-ukrán konfliktus hatásai komoly fejtörést okozhatnak a következő hónapokban.

A közleményben Kuti Ákost, az Equilor vezető elemzője kifejti: ha a költségvetési hiány célul kitűzött 2,9 százalékos szintje tartható is lesz az év végére, a 79,1 százalékos államadóssági cél elérése problémás lehet. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt leértékelődése a devizás államadósságon keresztül tovább növelte a kamatterheket. Az elemző szerint ezért az államadósság elleni harc jegyében a kormányzat októberben további költségvetési kiigazító lépésekre kényszerülhet. Ahhoz ugyanis, hogy a GDP-arányos bruttó államadósság a tavalyi 79,4 százalékról tovább csökkenjen, a mostaninál erősebb forintra van szükség.
Az Equilor arra számít, hogy a külső egyensúly javulásának köszönhetően az év végén a forint az euróval szemben a 300-as lélektani határ alá is erősödhet. A hazai fizetőeszköz jelenlegi mozgásában több minden közrejátszik, így sokat nyom a latba a régiós devizák gyengülése az orosz-ukrán válság következményeként, a feltörekvő piaci eszközök iránti kisebb érdeklődés és az alacsony alapkamat is – olvasható az elemzésben.
Az Equilor előrejelzése szerint idén 3,2 százalékkal emelkedhet az év első felében 8 éves rekordra ugró GDP, jövőre pedig 2,1 százalékos lehet a növekedés. A gazdasági növekedést továbbra is az export, az uniós forrásokból megvalósított állami beruházások és a növekedési hitelprogram (nhp) hajtja, miközben az adósságleépítés és a gyér lakossági hitelezés továbbra is nyomás alatt tartja a reáljövedelmek bővülését. Az export esetében kockázatot jelentenek az Oroszországgal szembeni szankciók, mivel jelenleg 1 százalékra becsülhető azok hatása a bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemére – írták.
A társaság prognózisában idén 0,3 százalékos átlagos fogyasztói árindex szerepel, mely a tavaly novemberi rezsicsökkentések kifutása miatt jövőre 2,4 százalékra gyorsulhat.(MTI)

Scroll To Top