Amerikai előválasztás – Elizabeth Warren is visszalép az elnökjelöltségért folyó harcból

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is visszalép az elnökjelöltségért folyó harcból – jelentette több amerikai médium, elsőként a The New York Times című lap. A politikus csütörtökön kora délután be is jelentette döntését.

A The New York Times értesülései szerint Warren a kampánystábja munkatársaival már csütörtök reggel telefonon közölte a hírt. „Tudom, hogy amikor belevágtunk, nem erre a telefonhívásra számítottatok, és én sem ezt akartam volna” – idézte a lap a szenátor egyik munkatársát.
Kora délután maga Warren is megerősítette újságíróknak, hogy visszalép. De – mint fogalmazott – csak az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből lép vissza, a politikával és a politikai harcokkal nem hagy fel. „Garantálhatom, hogy továbbra is küzdeni fogok a keményen dolgozó emberekért szerte az országban” – jelentette ki. Közölte egyúttal: egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hogy Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét, vagy Bernie Sanders vermonti szenátort támogatja-e az elnökjelöltségért folyó kampányban. „Még szükségem van kis időre, hogy átgondoljam” – mondta.
Bár döntésének okaira nem tért ki, de elemzők szerint Warren döntését vélhetően a szuperkedden elért rossz választási eredményei befolyásolták.
A 71 éves szenátor a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó kampányban sokáig az élen álló, népszerű politikus volt, bár elemzők szerint túlságosan is a politikai baloldal szélére sodorta volna a pártot a többi között az elit- és vállalkozásellenes politikájával.

Programjában elsősorban a szerinte a washingtoni politikai elitet jellemző korrupció felszámolását, a gazdasági szereplők és a politikai osztály közötti összefonódások elleni harcot és az alanyi jogon mindenkinek járó – de nem ingyenes – egészségbiztosítást ígérte. A The New York Times emlékezetes szerepléseként említette csütörtökön, hogy a március elején tartott országos televíziós vitában élesen és hatékonyan támadta Michael Bloomberg New York-i milliárdost, azzal vádolva, hogy a kampányára mintegy félmilliárd dollárt elköltő Bloomberg „meg akarja vásárolni magának” a Fehér Házat, azaz az elnökséget. Bloomberg egyébként a szuperkeddi választások után szintén bejelentette, hogy kiszáll a választási küzdelemből. Warren a jelölőgyűléseken és előválasztásokon nem szerepelt kiemelkedően jól, sőt, a szuperkeddi előválasztásokon még a „saját” államában, az északkeleti Massachusettsben is alulmaradt. Több elemző szerint is a kampánya és a támogatottsága lassan, de fokozatosan hanyatlott. Kampánya befejezésével a Demokrata Pártban már csak Joe Biden az Obama-kormányzat egykori alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor van versenyben a párt elnökjelöltségéért. Minden esély nélkül, de ugyancsak versenyben van még Tulsi Gabbard hawaii képviselőnő.(MTI)

Scroll To Top