Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.08.05 - Gazdasagportal.hu

Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.08.05

25.000 munkahelyet veszíthet Németország az Oroszország elleni szankciókon – Az érintettek cáfolják egy készülő orosz-EU paktum hírét –  A befektetők az EKB elnökének kommentárjára várnak.

✓           A geopolitikai bizonytalanság hatásai a német gazdaság teljesítményére is rányomhatják bélyegüket. A müncheni székhelyű, IFO gazdaságkutató intézet igazgatója szerint Németország gazdasága alighanem a korábban becsültnél gyengébben teljesíthet a második negyedév folyamán: a Wirtschaftswoche magazinnak nyilatkozó Hans-Werner Sinn kiemelte, hogy a tovább eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus, valamint az Oroszországgal szemben nemrégiben elfogadott gazdasági szankciók újabb köre a német növekedést is érzékenyen érintheti. Sinn szerint az előzetes számítások által becsült második negyedéves, 0,3%-os GDP növekedés 0% közelébe csúszhat vissza az első negyedévhez viszonyítva. Az  IFO intézet vezetője hasonlóan borús kilátásokat vázolt az év hátralévő részére vonatkozóan is. Az év első 4 hónapjában 14%-kal mérséklődött az Oroszországba irányuló német export, míg a német-orosz üzleti aktivitás hanyatlása nagyjából 25 000 német munkahelyet sodorhat veszélybe.

✓           Részben az előbbiek hatására is a piacok ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak az elmúlt héten. A német részvényindex, a DAX30 megközelítőleg két éve nem látott visszaesést produkált. A geopolitikai feszültség, valamint a második legnagyobb portugál pénzintézet körüli problémák alaposan visszavetették a befektetői hangulatot. Eközben az Independent értesülései szerint amennyiben Oroszország felfüggeszti a kelet-ukrajnai szakadár csoportoknak nyújtott katonai- és pénzügyi támogatást és az ukrán elnök is lemond a NATO-csatlakozás lehetőségéről, a paktum részeként a nemzetközi közösség is elismerhetné a Krím-félsziget orosz bekebelezését. Mindemellett Vlagyimir Putyin nem gördítene akadályt az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezmény útjába, a Gazprom pedig hosszú távú gázszállítási megállapodást kötne az ukrán féllel. A felröppent sajtóértesüléseket időközben mind a brit külügyi tárca, mind a német kormányszóvivő hevesen cáfolta.

✓           Ami az előttünk álló néhány napot illeti, a hét folyamán a jegybanki kamatdöntő ülések felé fordulhat a piaci figyelem: az ausztrál-, a brit és a japán jegybankok mellett az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa is ülésezik a héten. Az EKB által júniusban alkalmazott, átfogó intézkedés-csomag bevetése után egyelőre nem lehet a valutaövezet monetáris politikájának megváltoztatására számítani; így ebben az esetben is Mario Draghi sajtótájékoztatója gondoskodhat az izgalmakról. Az EKB elnöki kommentár ezúttal is kiemelt piaci érdeklődésre tart majd számot, miután az euro-övezet inflációs rátája az elmúlt héten beérkezett adatsorok alapján immár ötéves mélypontra süllyed. Mindemellett a befektetők fantáziáját a célzott banki hitelprogramra, valamint a korábban meglebegtetett eszközvásárlási műveletekre vonatkozó jegybankelnöki utalások mozgathatják meg leginkább.

Scroll To Top