Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.05.27

A hétvégén lezajlott ukrán elnökválasztáson, a milliárdos Petro Porosenko a szavazatok megközelítőleg 54%-át szerezhette meg (72,3%-os feldolgozottság mellett).

A hétvégén lezajlott ukrán elnökválasztáson, a milliárdos Petro Porosenko a szavazatok megközelítőleg 54%-át szerezhette meg (72,3%-os feldolgozottság mellett). A piaici szereplők egyöntetű vélekedése szerint a referendum eredménye az első lépés lehet az ukrán-orosz krízis rendezése felé, azonban Ukrajna keleti régióiban a harcok továbbra is folynak, a konfliktus eszkalálódásának lehetősége pedig könnyen ismét rányomhatná bélyegét a tőkepiacok hangulatára az előttünk álló néhány nap folyamán.

 Az ukrán elnökválasztás eredménye mellett a piacok az Európai Parlamenti választások beérkező eredményeit emésztették. Míg mind Franciaországban-, mind az Egyesült Királyságban a szélsőséges, euro-szkeptikus pártok szereztek többséget, azonban Olaszországban a Demokrata Párt győzedelmeskedett: a február óta nagykoalícióban kormányzó, Matteo Renzi Demokrata Pártja 41%-os győzelmével alaposan lehagyta a Beppe Grillo humorista nevével fémjelzet anti-pártot, amely csupán a szavazatok 21%-át zsebelte be. Renzi győzelmét pedig kedvezően fogadták a piacok: az milánói tőzsdeindex valósággal szárnyalt a hét első napján: az FtseMib a hétfői zárás felé közeledve 3% feletti erősödést produkált: így nem zárnánk ki, hogy az olasz benchmark tovább kúszhat felfelé az előttünk álló néhány nap során.

 A hazai események közül a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatmeghatározó ülését érdemes kiemelni. A Monetáris Tanács áprilisi 29-i üléséről közzétett jegyzőkönyvből kiderül, hogy a jegybankárok egy része a kockázatok szem előtt tartása mellett is lát még lehetőséget a kamatszint csökkentésére. Így bár a tanács két tagja szerint már elérésre került a kamatcsökkentési ciklus alja, azonban Matolcsy György az elmúlt hét második felében adott nyilatkozatában lehetségesnek tartott további kis kamatcsökkentéseket is; így elképzelhető, hogy a jegybank ezúttal is 10 bázisponttal mérsékelheti kedden az alapkamatot, amely így 2,5%-ról 2,4%-ra csökkenhet. http://goo.gl/5g3UJE

Scroll To Top