A vártnál jobban növekedett az euróövezeti GDP a harmadik negyedévben - Gazdasagportal.hu

A vártnál jobban növekedett az euróövezeti GDP a harmadik negyedévben

A vártnál kissé nagyobb mértékben nőtt a harmadik negyedévben az euróövezeti bruttó hazai termék az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint.

Az előzetes adatok szerint az euróövezetben szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,3 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévihez képest harmadik negyedévben. Elemzők 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedést vártak.
Az éves GDP-növekedés az előzetes adatok szerint az euróövezetben 0,8 százalék, az EU-ban 1,3 százalék volt a harmadik negyedévben.
Az euróövezetre 0,7 százalékos harmadik negyedévi éves GDP-növekedést jeleztek előre elemzők.
A második negyedévben 0,1 százalék volt a negyedéves és 0,8 százalékos az éves GDP-növekedés az euróövezetben. Ugyanez rendre 0,2 százalék és 1,3 százalék volt az EU-ban.
Az Eurostat korrigált adatai szerint Lengyelország 3,4 százalékos, Románia 3,3 százalékos, Magyarország 3,1 százalékos, Szlovákia 2,5 százalékos, a Cseh Köztársaság pedig 2,3 százalékos éves GDP-növekedést ért el a harmadik negyedévben.
A litván GDP-növekedés 2,6 százalék, a lettországi 2,2 százalék, az észtországi pedig 2,3 százalék volt a harmadik negyedévben.(MTI)

Scroll To Top