Beutazási tilalom – Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a CÖF

Ismeretlen tettes ellen megtette feljelentését a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amiért nem jelentették az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal összefüggő, a tudomásukra jutott korrupciós bűncselekményt – közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) pénteken az MTI-vel.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője csütörtökön beszélt arról, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben – hangsúlyozta a szóvivő.
Erre reagálva André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője – az atv.hu oldalon is olvasható – Twitter-üzenetében azt írta: , hogy a Bécsi Egyezmény „mindig hasznos olvasmány diplomáciatörténeti szempontból”, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjainak ismeretéhez is.
A CÖF-CÖKA pénteki közleményében kiemelte: ismeretlen tettes ellen tették meg a feljelentést, ezért – mint fogalmaztak – „számunkra érthetetlen, miért helyezi az ügyvivő úr saját magát a célkeresztbe, és miért vonul rögtön diplomáciai védettsége sánca mögé”.
A civilek azt írták: a magyar jogászok sokasága is ismeri a figyelmünkbe ajánlott, a diplomáciai mentességről szóló Bécsi Egyezményt. A CÖF-CÖKA az 1973. évi 7. törvényerejű rendeletre hívta fel a figyelmet, amely lehetővé teszi bűncselekmény gyanúja esetén diplomáciai védettséggel rendelkező személy ellen is – meghatározott módon – az eljárás lefolytatását. Kiemelték továbbá, hogy egy 2012-es törvény kimondja: milyen következményt kell viselnie annak, akinek hitelt érdemlő tudomása van nem leleplezett vesztegetésről, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.
A magyar állampolgároknak kiemelt érdekük fűződik ahhoz, hogy az Egyesült Államok részéről korrupcióval megvádolt emberek lelepleződjenek, és jogállamiságunk keretei között elnyerjék büntetésüket – fogalmaztak. „Szövetséges államainknak fontos, hogy minden korrupciós bűncselekmény kivizsgálásra kerüljön, függetlenül attól, hogy azok melyik állam hatóságainak jutottak tudtára” – írták.
A CÖF-CÖKA kitért tovább arra is, „bátor elhatározás” lenne, ha az Egyesült Államok ügyvivője „követné az olyan külföldi diplomaták magatartását, akik az eljáró hatóságok tényfeltáró munkáját úgy segítették, hogy bűncselekményekkel kapcsolatosan lemondtak diplomáciai mentességükről”.
Az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát, valamint a Központi Nyomozó Főügyészséget, és mindkét helyen arról tájékoztatták, hogy péntek délelőtt még nem érkezett meg a feljelentés.(MTI)

Scroll To Top