A TVK vesztesége 10,2 milliárd forint volt 2012-ben

A Mol-csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) 10,2 milliárd forint veszteséget könyvelt el tavaly, üzemi eredménye több mint 42 százalékkal esett vissza 2011-hez képest, bár 2012 utolsó negyedévét 344 millió forint nyereséggel zárta a harmadik negyedévi 5,5 milliárd forintos mínusz után – közölte a vállalat kedden.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport árbevétele 9 százalékkal, 374,6 milliárd forintra csökkent tavaly.
2012 negyedik negyedévében a TVK árbevétele 100,3 milliárd forint volt; 3,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.
A 2012 negyedik negyedévében elért üzemi nyereség 5,8 milliárd forinttal volt magasabb, mint az előző negyedévben, elsősorban a termelési és értékesítési mennyiség növekedésének, valamint az árfolyamváltozások hatásának köszönhetően.
A 2012-ben az üzleti eredmény csökkenésében a kedvezőtlen árfolyam-mozgások és a földgáz, a villamos  és a gőzenergia jelentős áremelkedése, valamint az alacsonyabb termelési- és értékesítési volumenek játszottak szerepet.
Az integrált petrolkémiai fedezet elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt – az euró jelentősen gyengült a dollárhoz képest – 6 százalékkal romlott. A forint nagyobb mértékben gyengült a dollárhoz képest, mint az euróval összehasonlítva, így az ebből az árfolyamhatásból származó árbevétel növelő hatás nem tudta ellensúlyozni az alapanyagköltségek árfolyamváltozás miatti növekedését. Ugyanakkor az alapanyag és termék jegyzésárak együttes változása lényegesen javította az eredménytermelő képességet, az alacsonyabb termelési és értékesítési volumen viszont jelentősen rontotta azt – olvasható a jelentésben.
A kapacitás kihasználási ráta a vállalat összes termelő üzemét tekintve 78,1 százalék volt, mintegy 15 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az alacsonyabb érték okai az időszakos karbantartási munkálatok és a kedvezőtlen polimer piaci viszonyok következtében visszafogott termelés.
A kapacitáskihasználást csökkentette, hogy 2012 október 31-én műszaki meghibásodás következtében tűzeset volt a TVK egyik üzemében (LPDE-2 üzem); az üzem termelése tartósan leállt, helyreállítását folyamatosan végezik.
Az éves polimer termelés 15 százalékkal, míg a polimer értékesítés mennyisége 17 százalékkal volt alacsonyabb a nagyleállás, a csökkenő piaci kereslet és az LDPE-2 üzem leállása következtében.
A devizában realizált értékesítés során, a forint árfolyammozgása következtében 1,3 milliárd forint realizált vevői-szállítói árfolyamveszteség és 82 millió forint nem realizált árfolyamnyereség keletkezett, míg az előző évben 1,8 milliárd forint realizált és 283 millió Ft nem realizált árfolyamnyereség volt.
A pénzügyi műveletek 971 millió forintos eredményében a devizahitelek és devizában elszámolt eszközök után 1,2 milliárd forint realizált és 444 millió forint nem realizált árfolyamnyereség szerepel.
A jelentés szerint a Mol Nyrt.-vel kötött rövid- és hosszú távú kölcsönszerződésből eredő tartozás 2012. december 31-én 24,4 milliárd forint volt, amely 12,3 milliárd forinttal több, mint 2011. december 31-jén, és 240 millió forinttal haladja meg az előző negyedéves (2012. szeptember 30-i) záró értéket.
A TVK vezérigazgatója, Pethő Zsolt a jelentésben hangsúlyozta: a TVK 2012-ben a továbbra is rendkívül kedvezőtlenül alakuló külső körülmények között őrizte meg működőképességét. A piaci kereslet az általuk is gyártott műanyag-alapanyag típusok iránt még mindig gyenge volt Európa szerte és a világpiacon is. Mindez, illetve az időszakos karbantartási munkálatok, és egyik üzemünk tűzeset miatti tartós kiesése ugyancsak kedvezőtlenül hatott a TVK eredményességére. A TVK idén is folytatja hároméves, a hatékonyság javítását célzó programját – fűzte hozzá Pethő Zsolt. (MTI)

2013. febr. 26. 00:02     2012 I-IV. Negyedéves jelentés (BÉT)

 

 

 

Scroll To Top