A Mol eredménye három százalékkal csökkent tavaly - Gazdasagportal.hu

A Mol eredménye három százalékkal csökkent tavaly

A Mol Nyrt. 149,7 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, három százalékkal kevesebbet mint 2011-ben – közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az olajtársaság bevételei tavaly 5527,1 milliárd forintot értek el, ez három százalékos növekedés 2011-hez képest.
A tavalyi utolsó negyedévben a nettó profit 7,7 milliárd forint volt a harmadik negyedévi 67,5 milliárd forint után. Az árbevétel 2012 október-decemberben 1.427,5 milliárd forint volt, ez négy százalékkal magasabb mint 2011 azonos időszakában.
A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti, “tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült eredmény (EBITDA) 2012-ben 572 milliárd forintot ért el, mindössze hét százalékkal csökkent az előző évhez képest annak ellenére, hogy míg 2011-ben a szíriai termelés még 75 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez, 2012-ben már nem realizáltak bevételt az országból.
Az upstream (kutatás-kitermelés) üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja a szíriai bevételek hiánya miatt 417 milliárd forintra esett vissza, amely az előző évhez képest 14 százalékos csökkenést jelent. Az eredményt a Szírián kívüli termelés 9 százalékos visszaesése is kedvezőtlenül befolyásolta, amely mögött az öregedő kelet-közép-európai és oroszországi mezők természetes visszaesése állt. A jelentés szerint negatívan hatot az eredményre a magyarországi földgázár szabályozás is.
Ezeket a hatásokat csak részben tudta ellensúlyozni a realizált szénhidrogén ár 4 százalékos emelkedése és az erősödő dollár.
A downsteam (feldolgozás és kereskedelem) üzletág “tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 167 milliárd forintot ért el, amely több mint kétszerese az előző évi eredménynek. A jó teljesítmény mögött a táguló termék árrések, az erősebb dollár, a javuló termékkihozatal, valamint a referencia időszakhoz képest 150 millió dollár megtakarítást eredményező Új Downstream Program intézkedései állnak.
Ezeket a hatásokat részben ellensúlyozta a szűkebb Brent-Ural jegyzésár különbség, a motorüzemanyagok és petrolkémiai termékek iránti csökkenő kereslet, a növekvő energiaköltségek, az intenzívebb karbantartási tevékenység, illetve a petrolkémai üzletág eredményének 20 milliárd forintos visszaesése.
A Gáz Midstream üzletág EBITDA-jának 29 százalékos csökkenése mögött elsősorban a horvátországi gázkereskedelmi tevékenységen elszenvedett növekvő veszteség áll.
A Mol csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja éves alapon 9 százalékkal csökkent, részben annak hatására, hogy a készlet- és devizás átértékelések összességében kedvezőtlenebbül alakultak az év során, mint 2011-ben.
A cégcsoport 455 milliárd forint működési cash-flow-t realizált, mely 22 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. Ennek köszönhetően nettó eladósodottság a 2011 végi 28-ról 25 százalékra csökkent.
A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 47 milliárd forint volt 2012-ben, amely elsősorban a nettó kamatkiadásokkal magyarázható. Tavaly 43 milliárd forint (nettó befektetés fedezeti instrumentumként kijelölt) hiteleken keletkezett árfolyamnyereséget számoltak el a saját tőkén belül, az átváltási tartalékban.
A beruházások és befektetések értéke 2012-ben 291 milliárd volt, amely 6 százalékos növekedésnek felel meg. A beruházások az upstream szegmensben a kelet-közép-európai régióra, Oroszországra és Irak kurdisztáni régiójára, míg a downstream szegmensben elsősorban a karbantartási munkálatokra irányultak.
Az egy részvényre jutó eredmény 2012-ben 1702 forint volt a tavalyi 1769 forint után.
A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: 2012-ben a szírai bevételek hiánya nagy csapás volt a Mol számára, ezt ugyanakkor jelentős mértékben tudta ellensúlyozni az eredményekben. Hozzátette, hogy profitabilitás növelése érdekében indították el az Új Downstream Programot, melyet 2013-ban is folytatnak. A Mol csoport 2013-ban a várhatóan lassú európai gazdasági növekedés és a szabályozói környezet szigorodása mellett is igyekszik kiaknázni a csoport előző években lefektetett erős alapjait – mondta Hernádi Zsolt.(MTI)

2013. febr. 26. 00:01     2012 I-IV. Negyedéves jelentés (BÉT)

 

 

 

Scroll To Top