A magyarok külföldi ingatlanok vásárlása iránt érdeklődnek

A magyar befektetők bővítik a portfóliójukat, és a standard befektetési eszközök mellett egyre inkább külföldi ingatlanokba fektetik be a pénzüket. Ezt Forgács Péter, a külföldi ingatlanok értékesítésére szakosodott Rellox társaság értékesítési menedzsere is megerősítette.

Milyen ingatlanok iránt érdeklődnek leginkább a magyar ügyfelek?

„Magyarországon 2010 óta vagyunk jelen, azóta évről évre növekszik a külföldi ingatlanok iránti érdeklődők száma. A legtöbb ügyfél Dubai ingatlanok iránt érdeklődik, amelyek több okból is vonzóak. A tengerparti célországok közül Spanyolország és Horvátország ingatlanjai említhetők meg. Továbbá a tengerparttal nem rendelkező országok közül az ausztriai ingatlanok vannak a figyelem központjában.”

Forgács Péter, a Rellox társaság értékesítési menedzsere

Milyen egy tipikus magyar befektető?

„Többnyire családok – az alpesi ingatlanbefektetéseket azok választják, akik télen és nyáron is kedvelik az aktív pihenést. A gyermekeiket síelni tanítják, nyáron pedig hegyi túrákat szerveznek, kerékpároznak, vagy pihennek a wellness-központok egyikében. A tengerparti ingatlanok iránt inkább a pihenésre és a relaxációra vágyó családok érdeklődnek.”

Milyen típusú ingatlanok iránt van a legnagyobb érdeklődés?

„Főleg a 2 hálószobás apartmanok iránt, kb. 300 000 euró értékben. Ügyfeleink számára a legfontosabb tényezők a strandok, sípályák közelsége, illetve nagy szerepet játszik az ingatlan autóval vagy repülővel való megközelíthetősége Magyarországról.”

Külföldi ingatlanok, befektetések és valóra vált álmok

A magyar ingatlanok iránti érdeklődők saját használatra vásárolnak ingatlanokat, vagy azokat inkább ki szeretnék adni?

„A magyarok számára nagyon fontos az ingatlan saját használata. Azonban számos ügyfelünk vásárol saját használat és további bérbeadás kombinációjára tervezett ingatlanokat. Néhány hetet az év folyamán az ingatlanukba töltenek a családjukkal, barátaikkal, és amikor azt nem használják, hagyják, hogy az ingatlan pénzt keressen számukra. A legtöbb magyar ügyfelünk számára ez egy ideális befektetési variáns.”

Milyen módon van biztosítva a további bérbeadás?

„Ausztriában a legkifinomultabb rendszerrel a befektetési típusú apartmanok rendelkeznek. Az ingatlanok a területrendezési terv szerint részleges saját használat és további bérbeadás kombinációjára vannak tervezve. Biztosítva van az ingatlan kezelése, marketing, kulcsok átadása, takarítás, kisebb javítások és karbantartások, ami a tulajdonos számára meghatározó előny. Ez a koncepció lehetővé teszik az ingatlan ÁFA nélküli megvásárlását, ezzel a befektető 20%-ot takarít meg az ingatlan vételárából. ”

 

Az ilyen típusú ingatlanok személyes tulajdonba vásárolhatók meg?

„Igen, az ügyfél személyes tulajdonba vásárolja meg az ingatlant, tehát azt bármikor el is adhatja.”

A magyarok külföldi ingatlanbefektetések iránti növekvő érdeklődése

 

Milyen nettó bérbeadásból származó hozam várható a tulajdonos számára?

„A hozamok mértéke számos tényezőtől függ – saját használat, elhelyezkedés, bérleti mód stb. Az alpesi területekre magasabb hozamok jellemzők, főleg a nyári és a téli szezonnak köszönhetően. Néhány ingatlanfejlesztő garantált bérbeadásból származó hozamokat kínál, viszont a legtöbbjük a valós kihasználtság alapján történő bérbeadási rendszert részesíti előnybe.  Ausztriában a várható hozamok kb. 4 – 5% az ingatlan vételárából számítva (a működési költségek levonása után és adózás előtt). A tengerparti területeken körülbelül 2 – 3%-os hozamok várhatók. Dubaiban például a szállodai típusú apartmanok kiváló befektetésnek minősülnek, amelyek tíz százalékos hozamokat ígérnek. Azonban más a hozamok kiszámításának logikája. A hozamok nem a teljes vételárból kerülnek kiszámításra, hanem a már kifizetett részletekből.”

Bonyolult a külföldi ingatlanvásárlás folyamata?

„Ha megfelelő partnereket választ, az ingatlanvásárlás folyamata nem bonyolult. A Rellox társaság vásárlói számára komplex szolgáltatásokat kínál. További kérdései esetén, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

További információk: www.rellox.hu

Scroll To Top