A lengyelek erős orosz katonai aktivitást észlelnek a Balti-tenger térségében

A kalinyingrádi  Balti flotta és az orosz légierő előzmény nélküli aktivitása észlelhető  az utóbbi napokban a Balti-tenger térségében, a nyugtalanító jelenséggel kapcsolatban a NATO “valamiféle reagálást” fontolgat  –  nyilatkozta csütörtökön Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter a TVN24  hírtelevízióban.

Siemoniak –  aki a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik –  hangsúlyozta,  hogy Lengyelországot jelenleg nem fenyegeti Oroszország támadása.       A miniszter szerint a Balti-tenger – főleg  nemzetközi  – vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépet  tartóztatott fel. “Ez egy folytonos orosz tesztelés,  de helyt tudunk állni” – fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek  „nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”.
Siemoniak aláhúzta: nincs szükség  arra, hogy  a legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben. „Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító” –  tette hozzá.
A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierő  múlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek.  Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokú  készültségbe  helyezte  hadseregét.(MTI)
http://www.tvn24.pl/tomasz-siemoniak-bezprecedensowa-aktywnosc-rosjan-nad-baltykiem,497615,s.html http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/armia-litwy-postawiona-w-stan-podwyzszonej-gotowosci-bojoej,497081.html

 

Scroll To Top