A kijevi példa követését ígérték a moszkvai ellenzéki tüntetésen

Több ezren tüntettek vasárnap az orosz fővárosban a 2012-es moszkvai hatalomellenes demonstráció miatt perbe fogott ellenzéki politikusok és aktivisták szabadon engedéséért.

Az ellenzéki megmozdulás résztvevői kilátásba helyezték a kijevi tiltakozó mozgalom példájának követését “Ha nem lesz szabadság, lesz Majdan” – ilyen és hasonló feliratokkal vonultak fel a tüntetők Moszkvában az általuk politikai foglyoknak tartott aktivisták kiszabadítását követelve, és utalva a kijevi Függetlenség téren folyó tüntetésekre.
A menetben ukrán nemzeti lobogók is feltűntek, és a felvonulók ukránul azt kiabálták, hogy “Le a bandával!”. Ez a Viktor Janukovics vezette ukrán hatalom elleni tüntetések egyik jelszava.
A Dozsgy (Eső) nevű orosz ellenzéki televízió helyszíni beszámolója szerint mintegy 3 ezren vonultak fel a moszkvai tüntetésen. A tiltakozók között megjelent több ismert parlamenten kívüli orosz ellenzéki politikus, de két olyan ellenzéki aktivista is ott volt, aki az úgynevezett Bolotnaja-ügyben megvádolt másik hat tüntetővel együtt az idén szabadult a vizsgálati fogságból a tavaly december végén meghirdetett elnöki amnesztia keretében.
Az orosz főváros központjában, a Puskin térről a Szaharov és a Csisztoprudnij sugárutak kereszteződéséig tartó békés felvonulás mintegy két óráig tartott. A tüntetőktől még a megmozdulás elején elkobozta a rendőrség a szerinte tiltott feliratokat, így azt is, amelynek szerzője párhuzamot vont a szocsi téli olimpia és az 1936-os berlini nyári olimpia között. A másságot hirdető szivárvány színű zászló viszont annak ellenére feltűnt a menetben, hogy Oroszországban törvény tiltja a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében.
A tüntetők kiálltak a Dozsgy televízió mellett is, amelyet a nézőknek Leningrád esetleges második világháborús feladásával kapcsolatosan feltett kérdése miatt orosz parlamenti politikusok be akarnak záratni, és amellyel a botrány kirobbanását követően több kábeltévé szolgáltató felmondta az együttműködést.
A 2012. május 6-án tartott Milliók menete a tüntetők és a karhatalom összecsapásával végződött a Kreml alatt húzódó Bolotnaja téren. A Putyin-ellenes akció nyolc résztvevőjére a héten 5-6 év börtön kiszabását kérte az ügyészség.
Összesen 30 embert érint a Bolotnaja-ügy, amelynek első számú vádlottja Szergej Udalcov, az oroszországi tiltakozó akciók egyik főszervezője. A hónapok óta házi őrizetben lévő politikus büntetőpere kedden kezdődik Moszkvában. A Baloldali Front nevű radikális párt elnökét és a párt egyik aktivistáját, Leonyid Razvozzsajevet az orosz hatalom megdöntésére irányuló tömeges zavargások előkészítésével vádolták meg. Büntetésük akár tíz év börtön is lehet.(MTI)

Scroll To Top