3 kérdés a pénzügyi biztonságért - Gazdasagportal.hu

3 kérdés a pénzügyi biztonságért

Magasabb vagy emelkedő fizetések mellett is érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem rendelkezünk megfelelő pénzügyi védőhálóval. A K&H három kérdésével azonban könnyen leellenőrizheti, hogy a saját életmódjához képest mennyire okozna nehézséget egy váratlan helyzet. 

 

Miközben a KSH által közölt legfrissebb adatok szerint 2018 júniusában 11,2%-kal emelkedett a bruttó átlagkereset az egy évvel ezelőtti értékhez képest, és a K&H által végzett prémium befektetői felmérés alapján az általános tartalék az elsődleges megtakarítási cél, mégis, a megtakarítási szokásokkal foglalkozó felmérések szerint a magyar családok többsége nem rendelkezik megfelelő biztonsági tartalékkal. Ezzel a három kérdéssel most mi magunk nagyon hamar leellenőrizhetjük, hogy megfelelő pénzügyi „védőhálóval” rendelkezünk-e:

 

  1. van szabadon felhasználható megtakarításunk?

Vigyázat, ez a kérdés nem egyszerűen arról szól, hogy éppen mennyi készpénz van nálunk vagy a folyószámlánkon, esetleg valamilyen értékpapírban. Csak az számít szabadon felhasználható megtakarításnak, aminek sem most, sem a következő hónapokban „nincs helye” a költségvetésünkben.

 

  1. tudnánk kezelni egy váratlan kiadást?

Itt a saját élethelyzetünket és életstílusunkat kell végiggondolni: mi történne, ha valami elromlana a háztartásunkban, az autónkban, esetleg egy betegség vagy baleset következményeit kellene azonnal kezelnünk? Mivel minden háztartás más felszereltséggel bír, így mi magunk látjuk legjobban azt, hogy egy váratlan esemény mekkora nagyságrendű kiadást jelentene.

 

  1. két-három hónap keresőképtelenség esetén is fenn tudjuk tartani háztartásunkat?

A háztartás fenntartásának állandó költségei (rezsi, bérleti díj, hiteltörlesztés, stb.) könnyen kiszámítható terhet jelentenek, de érdemes azt is megnézni, hogy mennyire vagyunk kiszolgáltatva a havi bevételeinknek.

 

„Ha egyik kérdésre sem sikerül igennel válaszolni, akkor pénzügyileg egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – függetlenül a konkrét jövedelmünktől. Ezt a helyzetet azzal tudjuk enyhíteni, ha egyrészt számba vesszük kiadásainkat, hogy van-e olyan, amit el tudunk engedni – anélkül, hogy egy másikkal pótolnánk. Másrészt, ha emelkedik a jövedelmünk vagy kifut egy már megszokott fix költség, akkor az így felszabadult összeget ne éljük fel, hanem ez legyen a megtakarításunk alapja” – tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

 

„Ha pedig már van valamilyen megtakarításunk, de a második vagy harmadik kérdésre nem tudtunk nyugodt szívvel igent mondani, akkor azt fontoljuk meg, hogy a fogyasztási célra félretett (pl. nyaralás, autóvásárlás) vagy a hosszabb távú célhoz kötött megtakarítási formákkal szemben (nyugdíj, lakásvásárlás) átmenetileg előtérbe helyezzük-e a biztonsági tartalékunk feltöltését” – javasolja a befektetési szakember.

 

 

a K&H prémium befektetői felmérésről

Az országos K&H prémium befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával évente több mint 1800 prémium – azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő – magánbefektető ad választ befektetési szokásairól és szándékairól. A legutóbbi felmérés 2017 őszén, országosan 27 helyszínen zajlott, és 1850 megtakarító vett benne részt.

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2,1 billió forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít rendszeres megrendeléseket és tevékenységet.

 

K&H Bank

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 259 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2981 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,1 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. I. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 974 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 802 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 172 milliárd forint

 

K&H Biztosító

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS, nem auditált): 12 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS, nem auditált): 170 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS , nem auditált): 1,4 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS, nem auditált): 1,0 milliárd forint

Scroll To Top