2019-es részvénypiaci kilátások: A fejleményeket az USA vállalati nyereségei befolyásolják

Már egy évtizede másról se hallani, csak a mennyiségi lazításról. Nos, ez hamarosan meg fog változni.

Arra számítunk, hogy az USA vállalati nyereségnövekedése 2019-ben visszaesik kissé, de 8-9%-os érték körül továbbra is pozitívak maradnak. Eközben (főleg Olaszországban és Kínában) a részvénypiacokat fenyegető legnagyobb kockázatot az adósságállományok magas szintje és a fokozatos kamatemelkedés jelenti.

Az USA nyereségein rajta tartjuk a szemünket, de kiszűrjük a zajt
Minden jó forgatókönyvnek egy főszereplője van, és ez alól az USA 2019-es részvényértékeltségei sem képeznek kivételt. Bár a politikát és a kereskedelmet övező zaj továbbra is igyekszik majd elvonni a befektetők figyelmét, a cselekményt a vállalati nyereségek növekedése fogja meghatározni.
Véleményünk szerint a következőkre lehet számítani:
⦁ Az egy részvényre jutó nyereség év/év alapon mért növekedését 2018 első három negyedévében több szokatlan körülmény futtatta fel átlagosan 24% körüli értékre. Az alacsonyabb cégadók, a csökkenő jogszabályi terhek és az erősödő gazdaság együttes hatásának köszönhetően az USA piaca a többinél jobb teljesítményt nyújtott.
⦁ Mindezek azonban egyszeri tényezők, és arra számítunk, hogy a nyereségnövekedésre gyakorolt hatásuk 2019-ben csökkenni fog. Az USA-beli nyereségek továbbra is felfelé menetelnek majd, de csak lassabb, a reálgazdaság teljesítményének alakulásához hasonló ütemben.
⦁ Ha évi 3-4% körüli makrogazdasági növekedést, 2% körüli inflációt és kb. 3%-os részvényvisszavásárlási arányt feltételezünk, akkor 7-9% körüli nyereségnövekedésre kell számítanunk. Ezzel az USA is beáll a világ többi országa által alkotott sorba, melyben az egy részvényre jutó nyereség kb. 8% körül alakul.
⦁ Valószínű, hogy a cégeknek 2019-ben erősödő ellenszéllel, például emelkedő költségekkel kell majd szembenézniük. A munkaerő-intenzív ágazatok lesznek a legérintettebbek, így azt is figyelemmel kísérjük majd, hogy a szállítási költségek növekedése és az emelkedő bérköltségek mennyire terhelődnek át a fogyasztókra. Az a benyomásunk, hogy a cégeknek át kell vállalniuk ennek egy részét, ami rányomja majd a bélyegét az árrésekre.
A fentiek arra utalnak, hogy az USA piaca a ciklus végéhez közeledik, de a mi megítélésünk árnyaltabb ennél.
Míg egyes ágazatok, főleg a fogyasztókat kiszolgáló iparágak, például az autógyártás, valóban közelednek a ciklus végéhez, másoknál ez még távolabb van. A cégek egy ezermilliárd dolláros, jelentős részben szoftverre és hardverre fordított tőkeberuházási ciklus közepe táján járnak – ez az 1960-as évek óta az egyik legnagyobbnak számít. Az ipari beruházások volumenének növekedéséből hasznot húzó ágazatok, például a technológia és az üzleti szolgáltatások vélhetően jól fognak teljesíteni 2019-ben.

A fenyegető adósságállomány
A részvények vonatkozásában az adósság jelenti a legnagyobb veszélyt. A tíz éven át tartó mennyiségi lazítási kísérlet az adósságból finanszírozott kínai konjunktúrával párosulva hatalmas adósságot teremtett a világ számára.
A 2008-as pénzügyi világválság hatására a jegybankok csökkentették az adósságfinanszírozás költségét, de a könnyítés mértékének és sebességének megvan a természetes korlátja. A világgazdaságot terhelő adósságállomány puszta volumene miatt is képtelenség lenne néhány éven belül teljesen visszaállni az előző ciklus kb. 4,5%-os összesített kamatszintjéhez.
Bár az elmúlt két évben a globális összesített kamat már eddig is 1,2%-ról 2,2%-ra nőtt, de előfordulhat, hogy új, várakozásaink szerint 2,5% körüli rekordszintre fog emelkedni. Egy ezt is meghaladó érték már új pénzügyi válsággal fenyegetne, márpedig ennek kirobbantását egyetlen jegybank sem fogja felvállalni.
A kötvénypiacok problémái adott esetben a pénzügyi rendszer többi részére is átterjedhetnek – ezért is tartjuk rajta a szemünket az olasz kötvénypiacon és a kínai vállalati kötvények piacán.
Kínával kapcsolatban jobban aggódunk, mint Olaszország miatt. Bár az olasz kötvénypiac Európa legnagyobbja, jórészt belföldi befektetők kezében van, akik hosszú távban gondolkodnak és nem pánikolnak a volatilisebb piaci időszakok miatt.
A kínai piac ennél kevésbé érett. Jelenleg a legelső hitelciklusát éli át, melyben most zajlik az első csődhullám. A kínai döntéshozóknak számos eszköz áll a rendelkezésükre, melyekkel segíthetnek a gazdaságnak magára találni, de egyelőre nem tudni, hogy miképpen fognak reagálni a befektetők. Lehet, hogy túlságosan megrémisztik őket a kötvénypiaci események ahhoz, hogy újból vállalati kötvényekbe fektessék a pénzüket.
Bár várakozásaink szerint a kínai döntéshozók sikerrel vezetik majd át országuk gazdaságát a hitelcikluson, ezt úgy kell megoldaniuk, hogy közben ne duzzasszák tovább az adósságállományt. Az abszolút szintek máris magasak, ezért nagyon odafigyelünk a folyamat kisiklására utaló jelekre

ROMAIN BOSCHER, Global Chief Investment Officer, Equities, Fidelity International.
A mára több mint, húszéves befektetői tapasztalattal rendelkező Romain 1995-ben, a Meeschaert Group portfóliómenedzsereként kezdte pályafutását. A Groupama és az Amundi munkatársaként egyre magasabb beosztásokba került: ez utóbbinál globális befektetési igazgató volt.
Romain az ESSEC Business School hallgatójaként pénzügyekből szerzett mesterfokozatot.

Fontos tájékoztatás

A befektetések értéke és a belőlük származó jövedelem nőhet és csökkenhet is, így előfordulhat, hogy a befektető a befektetett összegnél kevesebbet kap vissza. A múltbeli teljesítményből nem lehet a jövőbeli eredményekre vonatkozó, megbízható következtetéseket levonni.
Ezeket az anyagokat csak tájékoztatás céljából állítjuk össze, és csak azoknak a jogi vagy természetes személyeknek szólnak, amelyeknek/akiknek kiküldjük őket.
Ezek az anyagok nem tekintendők hirdetménynek, a Fidelity befektetéskezelési szolgáltatásainak igénybe vételére vonatkozó felkérésnek vagy ajánlatnak, és bármely befektetési termék megvásárlására vagy eladására vonatkozó ajánlatnak, vagy ezek megvásárlásához vagy eladásához kapcsolódó ajánlatkérésnek sem.
A Fidelity nem állítja, hogy az itt közölt tartalom minden földrajzi hely vonatkozásában helytálló, vagy hogy az itt említett tranzakciók vagy szolgáltatások minden joghatóság vagy ország területén és minden befektető vagy egyéb szerződő fél által hozzáférhetőek, értékesíthetőek vagy alkalmazhatóak.
A befektetők vegyék figyelembe, hogy az itt közölt nézetek esetleg már nem aktuálisak, és hogy azok alapján a Fidelity esetleg már meghozta a szükséges intézkedéseket. Az itt közölt nézetek csak a jelen kiadványon szereplő dátumon helytállóak, és előzetes értesítés nélkül változhatnak.

Scroll To Top