Romániában 5,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az első három negyedévben

A román bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet gyorsjelentésében.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 4,6 százalék volt.
A GDP a harmadik negyedévben 5,6 százalékkal haladta meg a második negyedévit, ugyanakkor a tavalyi harmadik negyedévhez képest 6 százalékkal esett vissza.

Az első negyedévben még 2,4 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi év azonos időszakához mérten, a második negyedévben a GDP 10,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Január és március között a GDP stagnált a tavalyi negyedik negyedévhez mérten, a második negyedévben ugyanakkor 12,2 százalékos visszaesést jegyeztek az első három hónaphoz viszonyítva.
A statisztikai intézet megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány megnehezíti az adatok begyűjtését, ezért alternatív forrásokhoz is folyamodott. Közölte, hogy az esetleges pontatlanságokat később javítja.
A román kormány hivatalosan 3,8 százalékos gazdasági visszaesésre számít az idei évre, de a jövő héten várhatóan újabb költségvetés-kiigazítást fogad el, amelyben nem kizárt, hogy rontja ezt a várakozását.
A Nemzetközi Valutaalap az idén 5 százalékos román GDP-csökkenéssel számol, míg az Európai Bizottság a november elején közzétett őszi gazdasági prognózisában 5,2 százalékos csökkenést valószínűsített.(MTI)

Scroll To Top