Home / A Birger titok, avagy egy nap Birger Schäfermeierrel

A Birger titok, avagy egy nap Birger Schäfermeierrel

Múlthét pénteken, 2014 január 10-én az IronFX jóvoltából Magyarországon a Kempinski  szállodában mutatta be Birger Schäfermeier a saját maga által kifejlesztett kereskedési stílusát.

 

Az IronFX szakított azzal a hagyománnyal, hogy a Magyarországra érkező sikeres tréderek előadásain való részvételért több 10 vagy 100 ezreket kelljen kifizetni. Inkább egy olyan megoldást választott, amivel a szemináriumon résztvevők is nyerhetnek, és nem csak tanulhatnak. Hogy is lehetett részt venni a szemináriumon? Kellett nyitni egy számlát, vagy a már létező számlán el kellett helyezni 500 dollárt, vagy azzal egyenértékű devizát, pluszba hozzá jött 300 dollár nyitási kedvezmény. Így 800 dollárral lehet nekiindulni a kereskedésnek. Ez volt a beugró, hogy meghallgattasd Európa egyik legnevesebb sztártréderét.

Aki ott volt, megérthette mi is a Birger titok. Birger Schäfermeiert nem nevezhetjük tőzsdegurunak a szó valódi értelmében, ő egy traderguru. Nem olyan mint Soros György, vagy Warren Buffett, nem fogsz ötletet kapni hogy mi történik az elkövetkező időkben, nem fogsz többet megtudni a részvények, kötvények, devizák vagy az árú piaci termékek irányáról. De helyette kapsz egy látásmódot, egy stratégiát, amivel ha trader akarsz lenni, többet érsz, mint ha azt figyelnéd, mit mondanak egyes tőzsdeguruk.

Maga a szeminárium 3 részből állt.

Az első rész egyfajta történet, melyben meghallgathattuk, miként is alakult ki Birger Schäfermeier trader technikája, érdekes és tanulságos. Megtudhattuk, hogy csak meghatározott instrumentumokat figyel,  DAX, SNP, EUR/USD, Német BOND (Államkötvény) és az arany a fő kereskedési területe.

A második rész volt a lényeg, ebben a részben hallhattuk a stratégiájának minden területét összefoglalva.

Az alábbi részeket tartotta legfontosabbnak:

  • Stop – Loss szint meghatározása, független a belépési pontól (főként elmúlt napok min, max. ár, támasz és ellenállás szintek, nevezetes számok, stb)
  • Belépési pont meghatározása, különböző stratégiákkal (Előző napi záróár, nyitó ár elmúlt napok min, max. ár, stb)
  • Kilépési pont meghatározása, mindig kell cél tartománynak lenni.
  • Folyamatosan követni kell a pozíciókat.
  • Nem használ indikátorokat.
  • Legfontosabb előny maga a trend
  • Ha rossz irányba megy a pozíciója, részzárással  válaszol rá, ha jó akkor pozíció növeléssel.
  • Nem használ pozíció növelést
  • Nem hiszi el hogy a piacoknak van tetejük és aljuk, csak akkor vált ha trend fordul.

Volt még egy két fontos eleme a kereskedésének, egy a pszichikai frissesség, míg a másik, az a kemény következetességgel betartott kereskedési stílus, ami saját személyiségének megfelelő, de ezt ha a piac már nem értékeli, változtatással válaszol rá.

A harmadik rész az éles kereskedése volt, itt bepillanthattunk a gyakorlatba, illetve, hogy tényleg komolyan gondolja, hogy közel fele arányba veszteségesek lesznek a trade-jei, de mint mondta, ezt teljesen normálisnak veszi. A cél, hogy a nyerő pozícióin kb. 30 százalékkal több nyereséget realizáljon, mint amit a veszteséges pozícióin bukik,  és ez pont elég is. Mint mondotta lehetne nagyobb is a találati aránya, ha kisebb nyereséggel beérné, de az már egy más kereskedési stílus lenne, és akkor már inkább számítógéppékkel venné fel a versenyt, mint más traderekkel, és számára ez hosszabb távon inkább veszteséges lenne, semmint nyereséges. Csak délután láttuk a kereskedését, mert 14:30 jött ki a hét legfontosabb adata az NFP (NonFarm Payrolls vagyis USA fő foglalkoztatottsági mutatója ), addig szinte semmi mozgás nem volt, érdekes volt mert jó számokat várt a piac, Birger is, így arany eladásra spekulált, de az adat rossz lett, egy másodpercek töredéke alatt záródót az előre beállított stop loss pozíció. Így láthattuk, hogy milyen fontos a stop-loss, illetve mennyire fontos, hogy egy kereskedő szoftver gyors legyen (többen meg is jegyezték, hogy milyen gyorsan reagált az  IronFX szoftvere,  sok szoftver lassabb lett volna, és az bizony mérhető veszteség). Így az arany ahelyett, hogy csökkent volna, másodpercek alatt közel 2 százalékot emelkedett, de ahogy Birger mondta, ez benne van egy NFP alatt, a lényeg hogy kisebb legyen a veszteség, mint a következő nyerő. De nyomatékosan felhívta a figyelmet fontos adat esetében ( mint például a NFP volt), csak nagy gyakorlattal rendelkező traderek vállalkozzanak kereskedésre, és ők is csak kis pozícióval.

Összefoglalva, az egész kereskedési stílusa, tanulható, sőt tökélyre fejleszthető. Nem kell tőzsdegurunak lenni, hogy nyereséget lehessen elérni, de egy jó stratégiával, következetességgel és nagyfokú precizitás is meghozza az eredményt.

Zárszóként megtudtuk, hogy Birger Schäfermeier budapesti előadása csak a kezdet volt az IronFX neves előadói között, jövőben több híres sztártradert is Budapestre szettnének hozni.

 

Karácsonyi akció – Birger Schäfermeier egész napos szemináriuma díjtalanul

 

 

 

640x40_feher

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×