Vonulnak ki az orosz katonák a szakadárok ellenőrzése alatti kelet-ukrajnai térségből

Az orosz katonák számának csökkenése észlelhető a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatti kelet-ukrajnai térségben – közölte kedden a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága, hozzátéve, hogy az orosz fegyveres erők több mint ezer tagja hagyta el Ukrajnát.

A parancsokság közlése szerint a szeparatisták igyekeznek saját fegyveres erőket létrehozni. Információk alapján Donyeckben megalakították az általuk önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaság” első belügyi ezredét.
Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter múlt szombaton külföldi katonai attasék előtt kijelentette, hogy Kijev tudomása szerint az orosz reguláris hadsereg mintegy 7500 katonája tartózkodik Kelet-Ukrajnában.
A harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű ukrán szervezet kedden azt közölte, hogy heves tüzérségi harcok folynak Luhanszktól északra, Scsasztya település környékén.
Donyeck megyében a megyeszékhelytől délnyugatra fekvő, a kormányerők ellenőrzése alatti Volnovaha térségében pedig a szakadárok aktív felderítői tevékenységet folytatnak technikai eszközöket is bevetve.
Hétfőre virradóan az Azovi-tenger partján fekvő dél-donyecki Mariupol fölött lőttek le a várost védő ukrán erők két felderítő drónt, azaz pilóta nélküli repülőgépet.
A donyecki helyi állami vezetés egyik alkalmazottja arról számolt be, hogy tüzérségi találat ért kedden egy autóbuszt a városban, aminek következtében két ember meghalt és nyolcan megsebesültek.
Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás koordinátora kedden Facebook-oldalán azt írta, hogy mintegy 50 tüzérségi eszközt, köztük 10-12 rakéta-sorozatvető rendszert vontak össze a szeparatista erők Donyeck térségében. Tüzérségi egységek koncentrálódását figyelték meg még Donyecktől nyugatra, Makijivka, valamint északra Horlivka közelében.(MTI)

Scroll To Top