Vitatja az amerikai szenátus vádjait a Credit Suisse

Vitatja az adóelkerülést segítő vádakat a Credit Suisse (CS) svájci bank, amelynek vezérigazgatója,  Brady Dougan szerdán az amerikai szenátus illetékes bizottsága előtt arról igyekszik meggyőzni a hallgatóságát, hogy a CS igenis sokat tett az amerikai adócsalók ellen – írta meg a brit Financial Times napilap.

Az amerikai szenátus vizsgálati bizottságának keddi jelentése szerint a CS hamis adatokat adott meg amerikai vízumkérelmeknél, liftekben folytatott titkos megbeszéléseket ügyfelekkel, és dokumentumokat semmisített meg, hogy 22 ezer amerikai állampolgárnak segítsen adóelkerülésben.
Brady Dougan ezzel szemben azt akarja bizonyítani szerdán, hogy a bank kimerítő belső vizsgálatokat folytatott le, több ügyfelével megszakította kapcsolatát, és bizonyítékokat követelt amerikai klienseitől arra, hogy az amerikai adószabályoknak megfelelően szerezték vagyonukat.
“Visszatekintve már nyilvánvaló, hogy néhány Svájcban amerikai ügyfelekkel dolgozó személyi bankár megkerülte a bank szabályait és eltitkolták a szabálysértéseket a Credit Suisse vezetősége elöl. Míg a Credit Suisse komolyan sajnálja, és felelősséget vállal ezekért a szabályszegésekért, ezeknek nem szabad elfedtetniük a bank elkötelezettségét és állhatatosságát, hogy betartsa az Egyesült Államok törvényeit” – idézett a Financial Times Brady Dougan előre ismertté vált felszólalásából.
A vezérigazgató mellett a CS két felsővezetője, és a bank egy jogi tanácsadója is hivatalos a szenátusi bizottsági ülésre. Azután az amerikai igazságügyi minisztérium részéről két amerikai hivatalnokot hallgatnak meg, mert valószínűleg maguk az amerikai hatóságok se tettek meg mindent az adócsalók ellen.
A CS egyike annak a 14 svájci banknak, amelyek ellen amerikai adócsalók segítése miatt indítottak vizsgálatot. Eddig a CS 7 volt alkalmazottját tartóztatták le, de még nem kezdődtek meg a bírósági tárgyalások az ügyükben. Brady Dougan szerint a banknál 10 millió dokumentumot néztek át és több mint 100 interjút készítettek, hogy mindenre fényt derítsenek.
A vezérigazgató szerint a CS 580 ezer oldal iratot adott át a szenátusi bizottságnak, 11 tájékoztatót tartott és 12 jelentést nyújtott be, valamint 17 tanút tett elérhetővé, hogy segítsék a vizsgálatot.
Brady Dougan hangsúlyozta, hogy a bank elkötelezett az átláthatóság mellett, de a jelenlegi svájci-amerikai szabályozási környezetben, különösen, hogy Svájcban már azért perlik, hogy ne adjanak át több adatot az amerikaiaknak, a bank ennél többet nem tehet.(MTI)

Scroll To Top