Vedomosztyi – A Mol közös vállalatot, vagy tulajdonrészt akar Oroszországban

A Mol közös vállalatot akar létesíteni Oroszországban, vagy tulajdonrészt szerezne egy oroszországi cégben – írta a Vedomosztyi című orosz napilap hétfőn.

A befolyásos orosz üzleti-politikai újság arra az interjúra alapozva közölte a hírt, amelyet a Reuters nemzetközi hírügynökség készített Alexander Dodds-szal, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) végrehajtó alelnökével.
A tisztviselő azt mondta, hogy a magyar cég közös vállalatot hozna létre, vagy tulajdonrészt szerezne Oroszországban. Dodds nem nevezte meg azt a céget, amellyel tárgyalásokat folytatnak, csak annyit árult el, ha a vásárlás létrejön, akkor a Mol oroszországi kőolaj-kitermelése több mint kétszeresére nő.
A Vedomosztyiban közölt adatok szerint a magyar cég Oroszországban márciusban napi 8 ezer hordónyi kőolajat hozott a felszínre. A Mol két oroszországi lelőhelyen rendelkezik területtel, amelyen 75 millió hordónyi kőolaj található.
A cég 2018-ra a teljes kőolaj-kitermelését napi 170-180 ezer hordóra akarja emelni a jelenlegi 104 ezer hordóról. Emellett az idén csaknem 1 milliárd dollárnyi (mintegy 278 milliárd forint) befektetést tervez, részben a vásárlásokat is beleértve.
A Vedomosztyi a Mol lehetséges új oroszországi partnerét kutatva emlékeztetett arra, hogy a Mol korábban a Rusznyefty orosz céggel működött együtt az Urál-hegységtől keletre lévő Hanti-Manysiföld területén lévő Zapadno-Malobalikszkoje közös vállalatban, paritásos alapon. 2009 és 2011 között a magyar cég részvényeinek 21,2 százaléka a Szurgutnyeftyegázé volt, de minthogy a cég nem tárta fel tulajdonosi szerkezetét, a magyar állam 2011-ben kivásárolta a Mol-üzletrészt.
Az orosz lap arra is emlékeztetett, hogy 2013-ban Mihail Gucerijev orosz üzletember (a Russznyefty tulajdonosa) tulajdonában lévő Nyeftyisz nevű cég megvásárolta a Mol részét a Zapadno-Malobalikszkoje nevű közös vállalatban egy másik Mol-tulajdonnal: a “Mol-Zapadnaja Szibir” (Mol-Nyugat-Szibéria) nevű céggel együtt.  A Russznyeftyhez közeli forrás szerint az orosz cégnek nincs újabb üzleti elképzelése a Mollal közösen. A Szurgutnyeftyegáz képviselője pedig elhárította, hogy válaszoljon a Vedomosztyi megkeresésére.
Az orosz újságnak nyilatkozó orosz szakértő, Vitalij Krjukov szerint az olcsó rubel miatt előnyös a külföldi cégeknek orosz tulajdonra, részvényekre szert tenni, így az is érthető, hogy az alacsony kőolajár és a nyugati szankciós politika ellenére a Mol vásárolni akar Oroszországban. Szerinte ennek nem lesz akadálya, minthogy jók az orosz-magyar kapcsolatok.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberi moszkvai tárgyalásán a Mol oroszországi helyzetéről is szó volt. A magyar miniszter ezt követően arról számolt be az MTI-nek, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter megerősítette: nem ellenkezik az orosz energetikai kormányzat érdekeivel, hogy az orosz olajipari piacon jelen lévő magyar vállalat folytassa tevékenységét, és új piaci lehetőségeket is keressen.(MTI)
http://www.vedomosti.ru/newspaper/articles/2015/03/22/vengrii-mozhno-pokupat

 

Scroll To Top