Vasárnapi pihenőnap – A plázákban a hosszabb nyitva tartás még nem kompenzálja a vasárnapot

A vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény március 15-i életbe lépése óta erősödött ugyan a pénteki, szombati forgalom a plázákban, de még nem kompenzálja a vasárnapot – válaszolta az MTI érdeklődésére Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSz) főtitkára kedden.

A kereskedőktől és látogatóktól kapott eddigi visszajelzésekből az szűrhető le, hogy a bevásárlóközpontok bérlői, mind a nyitva tartható, mind a bezárni kényszerülő üzletekben nehezményezik a nyitva tartás korlátozását, a vásárlók számára pedig nem egyértelmű, hogy melyik üzlet tart nyitva. A látogatók emellett a felháborodásukat az üzletekben szóvá is teszik, a külföldieket pedig teljesen váratlanul érte a zárva tartás – fejtette ki Balatoni Judit.
A főtitkár véleménye szerint még hosszabb időnek kell eltelnie, hogy a bevásárlóközpontok esetleg változtassanak a nyitvatartási renden. A hosszabb nyitva tartás a hét többi napján egyelőre még nem hozza a várt eredményt, de ehhez is még idő kell.
Hozzátette, hogy a rendelet életbe lépése óta eddig eltelt három vasárnapból március 15-e ünnepnap volt, amikor egyébként is zárva kellett lenniük az üzleteknek, a március 29-i vasárnap pedig azért nem releváns, mert sok üzlet ezt választotta a szabadon kijelölhető vasárnapnak, amikor élve a törvény adta lehetőséggel, nyitva lehettek. A zárva tartással érintett első “igazi” vasárnapon, március 22-én a mozival nem rendelkező bevásárlóközpontokban nagyon kevesen voltak, a mozival rendelkezőkben pedig egy szokásos, átlagos vasárnapi látogatottság 40-45 százalékát érte el a látogatók száma.

Péntek, szombat forgalma magasabb volt mint korábban, de még nem kompenzálja a vasárnapi napot.

Még hosszabb időnek kell eltelnie, hogy a bevásárlóközpontok esetleg változtassan a nyitvatartási renden. Eddig március 15.-e volt ilyen vasárnap, amikor eddig is zárva kellett tartani az üzleteknek, majd követte március 22.- e, az első “igazi” zárvatartással érintett vasárnap. A legutobbi, március 29.- i vasárnapi nap azért nem releváns, mert sok üzlet ezt választotta a szabadon kijelölhető vasárnapnak. A következő hétvége pedig Húsvét lesz, amikor eddig is zárva tartottak az üzletek.
március 22-i tapasztalat: A mozival nem rendelkező bevásárlóközpontban nagyon kevesen voltak. A mozival rendelkező házakban jellemzően egy szokásos, átlagos vasárnapi látogatottság 40-45 %-a volt a látogatók száma. Az eddigi nemzeti ünnepekhez képest vagy ugyanannyian voltak vagy kicsit többen a házakban.(MTI)

Scroll To Top