Varsó visszaállítja a progresszív kiskereskedelmi adót

Varsó visszaállítja az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott progresszív kereskedelmi adót, az Európai Bíróság csütörtöki döntése nyomán – közölte pénteken Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő.

Kopcinska a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: amikor az Európai Unió Bíróságának (CJEU) előző napi döntése hatályossá válik, a korábban felfüggesztett lengyel szabályozás alapján visszaállítják a kiskereskedelmi adót.
A CJEU úgy döntött: az EB „hibát követett el”, amikor a 2016-ban az európai uniós szabályok által tiltott burkolt állami támogatásnak minősítette az akkor Lengyelországban még csak bevezetendő progresszív adót. A bírósági döntés még nem hatályos, az EB formális – nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

A felfüggesztett szabályozás havi 17 millió zloty (1,3 milliárd forint) alatti árbevételre nullás adókulcsot szab meg. Havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalékos, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalékos az adókulcs.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Lengyelország számára „nagyon kedvezőnek” minősítette a CJEU döntését. Szerinte a különadó igazságos módon támogatja a hazai kis és középes forgalmú boltokat.(MTI)

Scroll To Top