Változatlan alapkamat mellett újabb 10 milliárd dollárral csökkentette kötvényvásárlásait a Fed

Érintetlenül hagyta az irányadó kamatot és újabb 10 milliárd dollárral, 35 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programja havi keretösszegét a Fed monetáris döntéshozó testülete a FOMC kétnapos ülését követően szerdán.

A döntést indokló közleményben a Fed rámutatott, hogy az infláció valamelyest közelebb került a hosszabb távon kitűzött 2 százalékos célhoz, a gazdasági aktivitás a második negyedévben erőteljes lendületet vett. A foglalkoztatási helyzet javult, a munkanélküliség valamelyest csökkent.
A gazdaságösztönző céllal a piaci likviditás növelése érdekében végrehajtott kötvényvásárlási programját a hatodik egymást követő alkalommal csökkentette a Fed 10 milliárd dolláros lépésekben. A mennyiségi enyhítésnek nevezett program 2012 szeptemberében megkezdett harmadik körében a Fed eredetileg összesen havi 85 milliárd dollár értékben vásárolt állampapírt és jelzálog-kötvényeket. A keretösszeg leépítését decemberben kezdték meg.
A Fed 2012 decemberében hirdette meg, hogy addig marad zéró érték közelében az amerikai alapkamat, amíg a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalékra. A munkanélküliség májusban elérte ezt a célszámot – 6,3 százalékra süllyedt -, de az éves infláció, noha áprilisban fölgyorsult, még alig haladja meg a 2 százalékot.(MTI)

Scroll To Top